Από τον Ηράκλειτο στον Κούλη…

Έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερους από 100 προορισμούς σε 23 χώρες, ο χρόνος αναμονής σε αεροδρόμια είναι αρκετά σημαντικός… Με πτήσεις νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ υπάρχει η δυνατότητα για πολλή σκέψη και πολλή παρατήρηση…
Βλέπεις τόσο διαφορετικούς ανθρώπους όταν ταξιδεύεις… άλλες κουλτούρες, άλλα «μυαλά»!
Ένα πράγμα όμως μπορείς να πεις με σιγουριά: «ο κόσμος κινείται!».
Και όποιος δεν κινείται εμπρός, κινείται σίγουρα προς τα πίσω! Όταν βρίσκεις το χρόνο να παρατηρήσεις, καταλήγεις σε αλήθειες που γράφτηκαν και ακούστηκαν 2-3 χιλιάδες χρόνια πριν! 
«Τα πάντα ρεί» είπε ο Ηράκλειτος και επί τη ευκαιρία να πω «πάλι» για τα πνευματικά δικαιώματα και τα αποφθέγματα: Είναι πολύ κρίμα να μην γράφονται οι πηγές των πιο σημαντικών συμπυκνωμένων συμπερασμάτων!  Ακόμη και αν καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα μόνοι μας, η πρώτη έμπνευση, η πρώτη πηγή πάντα έχει μεγαλύτερη αξία!
 Με αυτά και με εκείνα ξεχάστηκα, ενώ ξεκίνησα να γράφω για κάτι πολύ σημαντικό! Τις εκλογές στην Ελλάδα! Ήταν κανονισμένο το ταξίδι μου καιρό πριν και δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα! 
Τώρα θα μου πεις και τί θα άλλαζε μία ψήφος;
 Ενώ φαινομενικά μπορεί να έχεις δίκιο θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και να εξηγήσω το λόγο: Ό,τι μεγάλο, ό,τι σημαντικό έχει γραφτεί στην ιστορία ξεκίνησε από κάτι πολύ μικρό!  Αυτό το μικρό δεν είναι αποτελεσματικό τόσο εξωτερικά όσο εσωτερικά και στην δική μου περίπτωση, έχει σημασία το πώς νιώθω για ό,τι εξαρτάται από εμένα!
Η οικονομική μου κατάσταση, η μόρφωση, η παιδεία, η γνώση, η ψήφος, είναι μεταξύ άλλων πράγματα που εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους!  Σαφώς επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν ή όχι κάποια από τα παραπάνω. Στο βιβλίο του σχετικά με τις συνήθειες των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων, ο Covey, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στην προσπάθειά μας να γίνουμε επιδραστικοί και να μεγαλώσουμε τον κύκλο επιρροής μας τον καθοριστικό ρόλο τον παίζουμε εμείς!
Πράγματα που φυσικά δεν εξαρτώνται μόνο από εμένα, δεν είναι δηλαδή στον κύκλο επιρροής μου, είναι για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση της χώρας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας. Επιπρόσθετα, σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά μου να αφαιρέσω τη σφηνωμένη τυρόπιτα από το κεφάλι της πλειοψηφίας που πανηγυρίζει για την αλλαγή του πρωταγωνιστή σε ένα σίριαλ που το σενάριο έχει γραφτεί προ πολλού. Η πραγματική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο με την αφαίρεση των ηθοποιών και όχι απλά με την αντικατάστασή τους.
Έκανα υπομονή ώστε να περάσουν οι εκλογές, έχοντας προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Δεν χρειαζόταν και μεγάλη φαντασία όταν ξέρεις πώς λειτουργεί ο μέσος όρος, όταν έχεις αφιερώσει αρκετές ώρες στην μελέτη της συμπεριφοράς του! Άλλωστε όπως λέει ο Αϊνστάιν «Ο τρόπος σκέψης που δημιουργεί ένα πρόβλημα δεν είναι αυτός που μπορεί να το λύσει.»Με πιο απλά λόγια είμαστε είτε μέρος του προβλήματος, είτε μέρος της λύσης. Κάποιοι είναι τόσο αφελείς που πιστεύουν στην ανικανότητα των πολιτικών ηγετών της χώρας!  Κάποιοι άλλοι είναι τόσο ηλίθιοι που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν χωρίς να αλλάξουν οι ίδιοι! Όπως έχει πει και ο Γκάντι: «Να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!»  Σημαντικά λόγια από έναν σημαντικό άνθρωπο και όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τίποτα πέρα από το όνομα του!  Τί μπορείς να περιμένεις όμως από ανθρώπους που ψηφίζουν όπως διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους; Μέσω της τιμωρίας έναντι του ορθολογισμού και της κριτικής σκέψης;
Τώρα που είπα ορθολογισμός… Καθώς διάβαζα την ανάρτηση ενός γνήσιου και πρωτοπόρου ορθολογιστή στην Ελλάδα, ο οποίος εξέφραζε τη συμπάθεια και την πίστη του στον από σήμερα πρωθυπουργό της Ελλάδος, απόρησα πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που «παλεύουν» να ανοίξουν τα μάτια των άλλων να κρατούν τα δικά τους κλειστά!  Δεν έχει σχέση το επίπεδο των γνώσεων που έχει κάποιος με το επίπεδο της ηθικής του! 
Δυστυχώς, παρότι το γνωστικό επίπεδο μπορεί να αυξηθεί, το επίπεδο ηθικής παραμένει πάντα το ίδιο!  Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας! 
Η έλλειψη ηθικής είναι το εισιτήριο για να σου δοθούν τα μέσα ώστε να ανέβεις πιο εύκολα στην πυραμίδα της ζωής! Και αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις βλέποντας τους υποψήφιους από τις πρόσφατες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές! Ακόμη πιο εύκολα θα το καταλάβεις εξετάζοντας τα κίνητρά τους, με τα οικονομικά ανταλλάγματα να έχουν περίοπτη θέση στην λίστα «Γιατί Ναι» των υποψηφίων!  Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου η απάντηση μιας νεαρής κοπέλας, αποφασισμένης να κατέβει για υποψήφια βουλευτής όταν την ρώτησα για ποιό λόγο θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική: «Πλάκα μου κάνεις!; 10.000€ το μήνα!! Υπάρχει κάτι άλλο που να σου δίνει αυτά τα λεφτά!;»
 Τώρα πριν βιαστείς να σχολιάσεις την αφοπλιστική της ειλικρίνεια υπολόγισε ότι με τα κατάλληλα μαθήματα αύριο μεθαύριο θα έχει μάθει να καλύπτει τα πραγματικά της κίνητρα χρησιμοποιώντας περίτεχνα τον ξύλινο λόγο και χειραγωγώντας τον οποιονδήποτε θα την κρίνει από τα λόγια της και όχι από τις πράξεις της!  Και όλα αυτά γιατί έχει αυτό το βασικό χάρισμα!  Θα της μάθουν όλα τα μέσα χειραγώγησης μόνο και μόνο επειδή είναι εύκολο να χειραγωγήσουν την ίδια! 
Ας γυρίσουμε όμως λίγο στον τρόπο που λειτουργεί γενικά ο λαός μας! Την λεγόμενη ψήφο τιμωρίας και τους πανηγυρτζήδες!  Είναι απλά θέμα χρόνου τα συνθήματα νίκης να αντικατασταθούν από εκρήξεις θυμού, και τα κείμενα υποστήριξης της προηγούμενης κυβέρνησης να γραφτούν ολόιδια από τα αντίπαλα στρατόπεδα!
(Εδώ θα κάνω μια προσωπική πρόβλεψη για όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν χειρότερα! Υπάρχει και είμαι καταδικασμένος να το ζήσω κι εγώ μαζί σου την στιγμή που θα μετανιώνεις την επιλογή σου και θα καταπίνεις τα λόγια σου όπως έκανες και με τον προηγούμενο! Η ελπίδα θα αντικατασταθεί από θυμό πολύ πιο γρήγορα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, βλέποντας να φέρνουν και αυτοί μνημόνια όπως προστάζουν οι αφέντες! )
΄Αχ ανθρωπάκο μυαλό δεν θα βάλεις και το χειρότερο είναι ότι ούτε την μνήμη σου χρησιμοποιείς όπως κάνουν τα ζώα!  Μολονότι ζείς στην εποχή της πληροφόρησης, και έχοντας τόσο εύκολη πρόσβαση σε βίντεο με όσα ειπώθηκαν πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας, καταλήγεις να ψηφίζεις τους πωλητές χειρόγραφων του Ιησού επειδή απλά σου βαράνε παλαμάκια! 
Νομίζεις πως έχεις επιλογή επειδή διαλέγεις ανάμεσα στους ηθοποιούς που βλέπεις να προβάλλονται σε κάθε εκπομπή στα μέσα και δεν έχεις καν την απορία γιατί κατά καιρούς δίνεται τόση δημοσιότητα σε συγκεκριμένους ανθρώπους ιδρύοντας «καινούργια» κόμματα!
Είσαι καταδικασμένος ανθρωπάκο, και καλώς ή κακώς είμαι κι εγώ μαζί σου! Ήμουν μόνο επικριτικός και εμπαθής μαζί σου τα πρώτα χρόνια της ζωής μου γιατί δεν ήμουν ώριμος!  Τώρα απλά χαμογελώ, εκνευρίζομαι κάποιες φορές και γίνομαι «κακός» θέλοντας να σου μεταφέρω την πίστη μου σε σένα: Δεν γεννήθηκες για να σπαταλήσεις έτσι το δυναμικό σου! Θέλω να σου πω με τον τρόπο μου ότι είσαι για μεγαλύτερα πράγματα από ότι πιστεύεις! 
Συγχώρεσε τον τρόπο μου αλλά πάρε το μήνυμά μου! Έχασα πολλούς «φίλους» από τον τρόπο μου, αλλά πιστεύω πως περισσότερα έχασαν εκείνοι! Είναι χρήσιμο να σου λέει κάποιος τα πράγματα όπως είναι, χωρίς σάλτσες και επιδόρπια! Πάντα η αγωγή του γιατρού είναι «επώδυνη» αλλά είναι καλύτερη από την έλλειψή της!
 Τέλος γράφω αρκετά κάνοντας μεγάλες εισαγωγές που χρησιμοποιούνται σαν φίλτρο! Όλα αυτά που γράφω έχουν την σημασία τους γνωρίζοντας πως δεν θα φτάσουν πολλοί ως το τέλος, αλλά αυτοί που θα φτάσουν θα βρούν το νόημα, την αιτία και την αφορμή που γράφονται τα παραπάνω. Χτίζεται μια καινούργια συλλογική συνείδηση πάνω σε αλήθειες αιώνων που κάποιος διαβάζοντάς τες, έστω και πολλά χρόνια μετά, θα κατανοεί τις «μελλοντικές» μου επιλογές! Η ιδέα ότι θα μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά μου τις σκέψεις μου 10ετιες μετά είναι και η πιο σημαντική παρακίνηση όσων καταγράφω! 
Angelofmind

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.