Γιατί έχουμε τόσα διαζύγια/χωρισμούς και ποιες είναι οι 4 ερωτήσεις για μια τέλεια σχέση;


Μία απο τις μάστιγες της εποχής μας είναι τα πολλά διαζύγια/χωρισμοί!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επέλθει ένας χωρισμός όταν τα πράγματα αλλάζουν! 
Όπως οι προτεραιότητες ή οι συνθήκες!



Για παράδειγμα, μπορεί μια γυναίκα να δέχτηκε να μείνει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά και στην πορεία να θέλει να κοιτάξει την καριέρα της!
Εφόσον άλλαξαν οι προτεραιότητες του ζευγαριού είναι λογικό και επόμενο να υπάρξουν τριγμοί που σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεραστούν, ενώ σε κάποιες άλλες όχι! 
Παράδειγμα 2: Υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινοί στόχοι στο ζευγάρι! Εξελίσσονται προς έναν τομέα μαζί! Στην πορεία κάποιος από τους δυο μένει πίσω ή αλλάζει ενδιαφέροντα. Και σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης λογικό και επόμενο να επέλθουν προβλήματα που μέσα απο συζήτηση είτε θα καταλήξουν σε χωρισμό είτε όχι!

Το πιο οξύμωρο στην σημερινή κοινωνία ξέρετε ποιο είναι!;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο λόγος διαζυγίου ή χωρισμού είναι ακριβώς το αντίθετο: 
Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!

Στα ξαφνικά μετά από καιρό δεν δεχόμαστε πράγματα που ο/η σύντροφος μας έκανε από την αρχή! 
Χαρακτηριστικές ατάκες: Έκανα υπομονή μέχρι να αλλάξει αλλά δεν…
Τι εννοείς «Δεν»!; 
Πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις κάποιον!;
Ειδικά αν δεν το έχετε συζητήσει σοβαρά και δεν το θέλει και ο ίδιος!

Η διαχείριση των προσδοκιών μας είναι ο καλύτερους τρόπος να αποφύγουμε στεναχώριες, καταθλίψεις και ό,τι άλλο μπορεί να αποφέρει ένας χωρισμός! 

Μελετάω την ανθρώπινη συμπεριφορά πολύ προσεκτικά τα τελευταία 10 χρόνια! 
Με ενδιαφέρει να δώ τι λέει ο κόσμος για τον σύντροφο του, τους φίλους του, τι περιμένει από αυτούς (προσδοκίες) αλλά πάντα με εκπλήσσουν δύο πράγματα:
  1. Το επίπεδο των προσδοκιών που έχουμε από τους άλλους είναι πάντα μεγαλύτερο από το επίπεδο των προσδοκιών που έχουμε από τον εαυτό μας στη μεταξύ μας σχέση
  2. Κανένας από τους συντρόφους (ή φίλους) αν τους ρωτήσεις δεν γνωρίζει τις προσδοκίες που έχει απο αυτούς το ταίρι τους!

Για να καταλάβετε πόσο αστείο είναι αυτό ας υποθέσουμε ότι αύριο ξεκινάτε εργασία σε ένα γραφείο χωρίς κανείς να σας πει ποιές είναι οι υποχρεώσεις και τι περιμένει κάθε μέρα από εσάς! Θεωρεί ότι είναι όλα δεδομένα.
Με τον καιρό εσείς κάνετε όλα αυτά που πιστεύετε οτι είναι απαραίτητα για την θέση, μένετε υπερωρίες για να γίνουν όλα όπως πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνουν! Ακολούθως, έρχεται η ετήσια αξιολόγηση των εργαζομένων και βλέπετε ότι έχετε πιάσει πάτο! Πολλά παράπονα από τον εργοδότη, από προϊστάμενους και υφιστάμενους… 
Πως νιώθετε!;
Ποιος ευθύνεται!; 

Προσωπικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή είναι υπερβολικά απλή σε κάθε έκφανσή της και σε κάθε τομέα, από τα αισθηματικά και τις σχέσεις μέχρι τα οικονομικά και την καριέρα!

Προσέξτε όμως τι είπα…
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ, ΟΧΙ ΕΥΚΟΛΗ!
Το εύκολο και το δύσκολο το καθορίζουμε εμείς στην ζωή μας!
Η καλυτερη λύση είναι η καλή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. 
Αυτό ακριβώς λείπει πραγματικά από την εποχή μας, αν και νομίζω ότι πάντα ήμασταν προβληματικοί σε αυτό το θέμα! 
Το σημαντικότερο μάθημα που θα έπρεπε να γίνεται στο σχολείο θα ήταν να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά και να να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας! 
Και όταν λέω επικοινωνία δεν εννοώ αυτή την στείρα ανταλαγή λέξεων και μηνυμάτων που συνήθως γινεται από μια συσκευή!

Εννοώ την πραγματική επικοινωνία όπου κάθεσαι μπροστά στον άλλον έτοιμος να πείς αλλά και να ακούσεις τα πάντα! 
Εννοώ την στιγμή που τον κοιτάς στα μάτια και με όση ειλικρίνεια σε διακατέχει και λες την αλήθεια ακόμη και αν ξέρεις ότι δεν θα αρέσει στο άλλον. Είσαι πρόθυμος-η να ανοιχτείς για να βάλεις τα θεμέλια της σχέσης σας πιο βαθιά! 

Τώρα να σας πω την αλήθεια αυτό δεν αρκεί… 
Δεν αρκεί για τον εξής απλό λόγο: δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα! 
Αν κάποιος που μιλάει κινέζικα πει όλα αυτά που θέλει σε κάποια που μιλάει Σουαχίλι σίγουρα εκείνη δεν θα καταλάβει.
Ο πρώτος όμως θα κόπτεται και θα φωνάζει οτι εγώ στα είπα, ήμουν ξεκάθαρος, αλλά δεν με ακούς ποτέ! 

Και κάπως ετσι αρχίζουν οι καυγάδες που για κάποιους λέει ειναι το αλατοπίπερο της σχέσης…ας μην χαρακτηρίσω πόσο ηλίθιοι ειναι αυτοί που πιστεύουν οτι οι καυγάδες βοηθούν μια σχέση με οποιονδήποτε τρόπο γιατί θα πρέπει να θυμηθώ οτι ήμουν και γω σε αυτήν την κατηγορία και δεν το θέλω! 
Ευτυχώς όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις πως μια λέξη κρατάει 2 συντρόφους για πάντα αγαπημένους (ακόμη και αν χωρίσουν): Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Ας συνεχίσουμε απο εκεί που σταματήσαμε, πριν τους ηλίθιους! 

Στην περίπτωση μας το ζευγάρι θα έπρεπε να βρει ή να δημιουργήσει εναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, ας πούμε οτι μεταξύ τους θα μιλάνε πλεον στα αγγλικά! 
Τώρα που υπάρχουν οι ίδιες προϋποθέσεις και απο τους δύο είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα:

Ποιό είναι αυτό!;
Να είναι συγκεκριμένοι! 
Να ξέρουν τι θέλουν και να μπορούν να το επικοινωνήσουν! 

Βλέπετε οτι οι περισσότεροι άνθρωποι αν καταφέρουν να φτάσουν μεχρι εδώ ανακαλύπτουν οτι ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν, ποσο μάλλον να βάλουν και κάποιον άλλο στην διαδικασία να το βρεί
Σε αυτές τις στιγμές γινόμαστε τόσο αφελείς που περιμένουμε ο άλλος να βρεί τι θέλουμε και να μας το δώσει! Σε διαφορετική περίπτωση θυμώνουμε και τον κατηγορούμε κιόλας! 
Εδώ ο εγωισμός μας, αν ειναι μεγάλος, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα! 
Θα πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί ώστε όχι μόνο να πούμε το τί ζητάμε εμείς αλλά να ακούσουμε πραγματικά και το τί ζητάει ο άλλος από εμάς! Στην πραγματικότητα μια σχέση λειτουργεί πιο πολύ σαν μια συμφωνία μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται συνεχώς σε διαπραγμάτευση παρά σαν ενα ροζ συννεφάκι όπου κατοικεί πλέον το ζευγάρι! 
Σε αυτό το σημείο που επικοινωνήθηκαν ξεκάθαρα τα θέλω του καθενός κρατηθείτε! ´Ισως διαπιστώσετε οτι απέχετε παρασάγγας στα θέλω και τις προσδοκίες σας! 
Γι αυτό ειναι καλό να γίνεται στην αρχή της σχέσης αυτή η επικοινωνία πριν μεγαλώσουν τα συναισθήματα και έρθει η συνήθεια! 

Για εσάς που με αφορμή το άρθρο θα το κάνετε τώρα μετά από 2-3-10 χρόνια σχέσης ή γάμου, καλή δύναμη! Τουλάχιστον σκεφτείτε οτι δεν θα χάσετε άλλα χρόνια νομίζοντας οτι ζείτε στις Μπαχάμες με τον Μπράντ Πιτ ή την Αντζελίνα Τζολί και θα προσγειωθείτε στην πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας την δυσκολία στην επικοινωνία! 

Αυτά είναι που κατά την γνώμη μου θα δημιουργήσουν στέρεες βάσεις σε μία σχέση και θα μειώσει τα διαζύγια και τους χωρισμούς! 
Στο κάτω κάτω καλύτερα μια μη σχέση(γάμος) από μια λάθος σχέση(γάμος)!
Η ανασφάλεια όμως μας κυριεύει και δεν αντέχουμε ούτε τον εαυτό μας για να μείνουμε μόνοι!

Η επιτυχία σε μια σχέση, έναν γάμο ή μια φιλία ξεκινάει από την αυτοεικόνα που έχουν τα εκάστοτε μέλη, γι αυτό πριν ψάξουμε για τον καλύτερο σύντροφο, ας γίνουμε εμείς ο καλύτερος εαυτός μας!

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στο εαυτό μας για μια τέλεια σχέση:
  1. Επικοινωνώ πραγματικά!;
  2. Μιλάω στην ίδια γλώσσα!;
  3. Είμαι συγκεκριμένος-η!;
  4. Έχω εγωισμό και βάζω τα δικά μου θέλω πάνω από του συντρόφου μου!;

AngelofMind

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.