Πόσο κοστίζει μία ημέρα στην Ελλάδα της κρίσης

Διαβάστε τα συμπεράσματα έρευνας που έκανε 21χρονος Γάλλος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Όταν γύρισε στη χώρα του, τα δημοσίευσε στη Liberation. Πόσο κοστίζει η Ελλάδα του 2012 και πώς τα βγάζουν πέρα απλοί μισθωτοί;

Από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη για έξι μήνες. Από γαλλικό πανεπιστήμιο σε ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ της συμπρωτεύουσας για το πρόγραμμα Erasmus.

Ένας 21χρονος Γάλλος φοιτητής αποφάσισε να σηκωθεί από τον καναπέ του και να αποδείξει πόσο κοστίζει μία ημέρα στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστώσει την εγκυρότητα δημοσιευμάτων του διεθνή τύπου για την αλόγιστη ακρίβεια στη χώρα μας και για τις τιμές που οδεύουν στα ύψη, μετατρέποντας το βιοτικό επίπεδο πολλών νοικοκυριών… δυσβάσταχτο.

Αφού πέρασε μια ημέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέτρησε τα έξοδα και έκανε την απλή πρόσθεση. Τα συμπεράσματά του δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Liberation, με τον τίτλο: “Η ελληνική κρίση δεν είναι όπως φαίνεται από τον καναπέ στη Γαλλία”.

Το πρόγραμμα της ελληνικής ημέρας του 21χρονου κατέληξε στα εξής:

10:20 π.μ: Στο δρόμο για το κολέγιο, σταμάτησα σε ένα περίπτερο και αγόρασα ένα πακέτο των 25 τσιγάρων: 3 €.

12:40: Κάθισα σε ένα γυράδικο και παρήγγειλα μια πίτα για 2,90

13:30: Αποφάσισα να κάνω ψώνια για να καλύψω εν μέρει το άδειο ψυγείο. Εδώ είναι η λίστα αγορών μου.

– Ψωμί: 75 λεπτά
– Ελαιόλαδο (1 λίτρο): € 3,53
– 1 μελιτζάνα: 1,05 €
– 5 μπανάνες: € 1,8
– Γάλα (1L): € 1,29
– Μια σαλάτα: € 2,47
– Φέτα τυρί: 2,65 €
– Ένα βάζο της Nutella: € 2,15
– Μικρό μέλι: € 4,83
– Χαρτί υγείας (8 ρολά): € 4,72.
Σύνολο: € 25,24

Το απόγευμα φίλοι μου τηλεφώνησαν να πιούμε έναν καφέ και να απολαύσουμε τον ήλιο. Καπουτσίνο: € 3,5 (ο φθηνότερος είναι ο ελληνικός καφές που κοστίζει 2,5 €).

18.45: Εισιτήριο λεωφορείου: 0,90 σεντς

19.00: Πήγαμε σε μια ταβέρνα λίγο έξω από το κέντρο της πόλης με τοπική πελατεία. Κόστισε περίπου 10 ευρώ ανά άτομο.

22.00: Ο συγκάτοικός μου, ο οποίος είναι Έλληνας, με παίρνει με το αυτοκίνητο. Σταματάμε για να βάλουμε καύσιμα σε ένα βενζινάδικο. Αμόλυβδη 95: 1.819 € / L.

22.35 μ.μ.: Παρήγγειλα μια μπύρα στο μπαρ όπου πήγαμε: 3 € για 33cl, η ίδια τιμή με το ποτήρι κρασί.

1:10: Πίσω στο σπίτι. Οι συνολικές δαπάνες της ημέρας ήταν 48, 54 € (μη συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου που δεν το έχω πληρώσει).

Τι συμπέρασμα έβγαλε ο Γάλλος από το οδοιπορικό σε δρόμους της συμπρωτεύουσας και τα ψώνια με είδη πρώτης ανάγκης; “Αν και οι τιμές είναι ουσιαστικά οι ίδιες με αυτές στη Γαλλία, οι μισθοί δεν είναι”.

Και τόνισε: “Πώς να ταΐσει κάποιος την οικογένειά του, να πληρώσει το ενοίκιο, τους φόρους, το γιατρό, το σχολείο, τη βενζίνη και τα χρέη του, όταν κερδίζει μόνο € 700 το μήνα δουλεύοντας από 8 έως 10 ώρες την ημέρα; Πώς να ζήσει με τη μερική απασχόληση όταν πληρώνεται μόνο με € 250 το μήνα;

Πώς να επιβιώσεις, όταν είσαι άνεργος για αρκετούς μήνες, δεν μπορείς να βρεις δουλειά και η οικογένειά σου δεν είναι πλέον σε θέση να σε στηρίξει;”.

Και κατέληξε: “Αυτά είναι τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους Έλληνες καθημερινά”, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί σωστή οικονομική πολιτική για την Ελλάδα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *