Τρόικα, Μνημόνιο, Κόκκινες γραμμές

Τι είναι η Τρόικα;

Γενικά: Η τρόικα είναι μια ομάδα τριών ατόμων που ασκούν από κοινού κάποια εξουσία.

Σύμφωνα με το επίσημο Γλωσσάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκη του Άμστερνταμ) η τρόικα αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εξωτερικές σχέσεις που εμπίπτουν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Έπειτα από τη συνθήκη του Άμστερνταμ, η τρόικα περιλαμβάνει:
ü τον υπουργό Εξωτερικών του κράτους μέλους που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ü τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου που ασκεί τα καθήκοντα του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
ü το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική γειτονίας.

Με την επικύρωση της Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, η θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, χωρίστηκε από τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΚΕΠΠΑ, την οποία ανέλαβε στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η τωρινή τρόικα, που ακούμε συνέχεια από τα Μ.Μ.Ε προφανώς δεν είναι η ίδια. Αυτή λοιπόν έχει πάλι τρεις εκπροσώπους, έναν από την ΕΕ, έναν από το ΔΝΤ κι έναν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πόουλ Τόμσεν( ΔΝΤ), Σ. Ντε Ρόουζ (Ε.Ε.) και Κλ. Μαζούχ (ΕΚΤ )

Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) είπε στο ΒΗΜΑ:
«…Είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείς να εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής και να ρίχνεις όλο το βάρος στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς αφού ξέρετε ήδη ποιοι έχουν τις μεγάλες βίλες, τις πισίνες και τις διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση..».

Τι είναι οι λεγόμενες ¨κόκκινες γραμμές¨;

‘Ζητούν και πάλι, κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές να καθορίσει η κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.’
Κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις είναι τα ζητήματα εκείνα τα οποία η κάθε πλευρά θεωρεί αδιαπραγμάτευτα και στα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει με κανένα τρόπο.

«Πάντως, στις δικές μας διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κόκκινη γραμμή έχει καταντήσει ανέκδοτο, αφού όσες κόκκινες γραμμές έβαλε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τις σβήσει και να τις χαράξει ξανά και ξανά, όλο και πιο πίσω. Ίσως επιτέλους πρέπει οι πολίτες να τραβήξουν τη δική τους κόκκινη γραμμή.»

Τι είναι το Μνημόνιο και τι προβλέπει;

Γενικά: Μνημόνιο είναι λέξη της διπλωματίας, και σημαίνει ένα σημείωμα που περιέχει σύνοψη των πληροφοριών που υπάρχουν για ένα θέμα ή εκθέτει τις θέσεις μιας κυβέρνησης για ένα ζήτημα.

Ελλάδα: Το μνημόνιο συνεργασίας (κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος) είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (βλέπε Τρόικα) για τα μέτρα που θα ληφθούν από το 2010 έως και το 2014, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας με 110 δισ. ευρώ εκ των οποίων 80 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τις χώρες της ΕΕ και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τα δάνεια θα δοθούν σε 12 δόσεις, ενώ πριν από την εκταμίευση καθεμιάς από τις δόσεις θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος (απολογισμός) κάθε τρίμηνο της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (τρόικα) και η τελική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Προβλέπει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα:
ü Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
ü Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και αλκοόλ.
ü Μείωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα με τη μείωση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων.
ü Μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
ü Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους.
ü Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
ü Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων
ü Εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη(έως 2013)
ü Αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
ü Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών
ü Άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα.
ü Μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
ü Εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος το 2015
ü Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων. 3 τα ταμεία το 2015
ü Μείωση συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων
ü Μείωση συντάξεων χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.
ü Επιπλέον, από το 2012 περικόπτονται τα επιδόματα ανεργίας καθώς θα δίνονται στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
ü Απελευθέρωση της αγοράς χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.

*Κομισιόν ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1951 και έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες,

*Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί. Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

*Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ. Το βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ και, επομένως, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Η ζώνη του ευρώ αποτελείται από τις 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ από το 1999.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.