Ο άνθρωπος που τα «έβαλε» με τη ΔΕΗ…

Τους τελευταίους μήνες, όλη η χώρα έχει μπει σε έναν κυκεώνα πληροφοριών σχετικά με το περιβόητο χαράτσι της ΔΕΗ. Χιλιάδες οικογένειες κοιμούνται και ξυπνούν έχοντας στο μυαλό τους πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε ακόμη ένα «έκτακτο» μέτρο της κυβέρνησης, που θα τους αναγκάσει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δήθεν για το καλό της χώρας.

Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό τον φαύλο κύκλο, αξίζει να αναφερθούμε σε έναν άνθρωπο, σε έναν συντοπίτη μας, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει, ολομόναχος στην ουσία, μία μάχη με ένα ολόκληρο σύστημα, που λέγεται ΔΕΗ.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Καραγιάννη, ο οποίος ζει και εργάζεται μαζί με την οικογένειά του στην πόλη του Αγρινίου. Ο κ. Καραγιάννης από τον Νοέμβριο του 2010 δεν έχει προβεί σε πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανταλλάσσοντας παράλληλα και μία αλληλογραφία με την εν λόγω υπηρεσία, όπου εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους κρατά αυτή τη στάση και ζητώντας παράλληλα και εξηγήσεις από τη ΔΕΗ.

Φυσικά, εμείς από την πλευρά μας απλά δημοσιοποιούμε το θέμα, το οποίο ήδη έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Ούτε κρίνουμε εάν είναι ορθή ή όχι η στάση του κου. Καραγιάννη. Δεν μπορούμε όμως να μην παραδεχτούμε ότι η υπόθεσή του μας έχει κεντρίσει εξαιρετικά το ενδιαφέρον, καθώς είναι απορίας άξιο πώς ένας απλός πολίτης έδειξε τόσο θάρρος και πυγμή και εναντιώθηκε στο «μεγαθήριο» ΔΕΗ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Μιλώντας με τον κ. Καραγιάννη για την υπόθεση μας εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010 λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού του. «Οι πολλές υποχρεώσεις, που προέκυψαν, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του ερχομού του παιδιού μας, με ανάγκασε να μην πληρώσω έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά να θελήσω να τον εξοφλήσω μαζί με τον επόμενο» μας εξηγεί. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, με το νέο λογαριασμό της ΔΕΗ έρχεται και η πρώτη προειδοποίηση ότι αν δεν εξοφλήσει άμεσα το ποσό, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος. Παράλληλα, όπως μας αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, στις ειδήσεις αναφέρεται ότι το 1/3 των πολιτών αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή η ΔΕΗ ανακοινώνει πως θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων. Όλα αυτά προκάλεσαν την οργή του κου. Καραγιάννη, ο οποίος αποφασίζει να στείλει μία επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της δημοκρατίας, το Ινστιτούτο Καταναλωτή, τη ΔΕΗ φυσικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Συνήγορο του πολίτη. «Δέκα ολόκληρα χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας και ήμουν συνεπέστατος απέναντι σε όλες μου τις υποχρεώσεις προς το ΤΕΒΕ, την εφορία κτλ. Πλήρωνα για να μου παρέχει το κράτος τα αυτονόητα, όπως υγεία, παιδεία κτλ. Από τι στιγμή που δε μου τα παρέχει, έπαψα να πληρώνω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επιστολή δεν έλαβε καμία απάντηση και μετά από καθοδήγηση εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Καραγιάννης έγραψε νέα επιστολή τον Νοέμβριο του 2010, όπου αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο τι καταλογίζει στους αρμοδίους και για τι τους κατηγορεί. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραγιάννης στην επιστολή του έθετε και το καίριο ερώτημα για το ποια νομική διάταξη αναφέρει ότι μπορεί η ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα, τη στιγμή που βιώνει την οικονομική κρίση σε όλο της το μεγαλείο.

Η απάντηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γενικόλογη, κάτι που φυσικά δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τον κ. Καραγιάννη. Ακολουθεί καταγγελία αυτή τη φορά, όπου ο κ. Καραγιάννης χρησιμοποιεί λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η καταγγελία ωστόσο δεν προχώρησε εκείνο το διάστημα, γιατί θα έπρεπε να καταβάλει και 100 ευρώ ως παράβολο. «Δεν είμαι δικομανής, ούτε ήθελα να πληρώσω για όλη αυτή τη διαδικασία, παρότι ήξερα ότι έχω δίκιο» συνεχίζει. Τη γνωστοποίησε ωστόσο στον Συνήγορο του Πολίτη. «Κανείς δεν περίμενε ότι θα ασχοληθώ τόσο πολύ» μας λέει.

Ακολουθεί ακόμη μία απάντηση από ΔΕΗ και Συνήγορο του Πολίτη για διακανονισμό του χρέους: «Δε με ενδιέφερε ο διακανονισμός. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενό μου. Ήθελα να μου απαντήσουν στις καταγγελίες μου» προσθέτει. Παρόλα αυτά επιχειρεί να συνομιλήσει με εκπροσώπους της ΔΕΗ στο Αγρίνιο, για να πάρει την απάντηση ότι η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια ανωτέρων. Οι καταγγελίες συνεχίζονται, έρχεται νέα απάντηση για διακανονισμό του χρέους, ενώ λαμβάνει χώρα και ακόμη μια συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΗ παρουσία πολλών μαρτύρων αυτή τη φορά, χωρίς όμως και πάλι να βρεθεί λύση.

Από κει και πέρα, ο κ. Καραγιάννης κάνει κάτι εντελώς απρόβλεπτο… στέλνει τον λογαριασμό στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να τον πληρώσει εκείνος! Στη συνοδευτική επιστολή, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραγιάννης χρησιμοποιεί λόγια του κου. Παπούλια από προηγούμενες ομιλίες του, όπως για παράδειγμα ότι «οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια , ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους». Κάτι που ο κ. Παπούλιας είχε αναφέρει στη γιορτή της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2010. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επόμενους δύο λογαριασμούς.

Η τελευταία απάντηση που έλαβε ήταν στις 24 Αυγούστου 2011, από τον κ. Καρακατσάνη, διευθυντή Διεύθυνσης Πωλήσεων της ΔΕΗ, όπου επαναλαμβάνονται μέσες άκρες όσα αναφέρονταν στις προηγούμενες απαντήσεις.

Και πάλι ο κ. Καραγιάννης δεν επαναπαύεται και συντάσσει μία νέα επιστολή, όπου ρίχνει βολές προς κάθε αρμόδιο. Η επιστολή εστάλη στις 13 Σεπτεμβρίου στις εννέα το πρωί και την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι ο κ. Καραγιάννης δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη ΔΕΗ, όπου τον προειδοποιούν πως αν δεν εξοφλήσει μέσα στην ημέρα το ποσό που οφείλει, την επομένη θα προχωρήσουν σε διακοπή του ρεύματος. «Προφανώς, η τελευταία μου επιστολή τους ενόχλησε, για αυτό με κάλεσαν λίγες ώρες μετά», υποστηρίζει.

Οι πρώτες απόπειρες διακοπής

Στις 16 Σεπτεμβρίου, γίνεται η πρώτη απόπειρα διακοπής του ρεύματος από έναν υπάλληλο. Ο κ. Καραγιάννης το αντιλαμβάνεται, καλεί την Αστυνομία και εν τέλει αποφεύγεται η διακοπή. Στη συνέχεια, κατευθύνεται προς τα Δικαστήρια, όπου, αφού εξήγησε στον Εισαγγελέα τι συνέβη, η καταγγελία του έγινε δεκτή ως αίτηση, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει παράβολο. Λίγες μέρες μετά, δίνεται εντολή για προανάκριση.

Στις 26 Σεπτεμβρίου επανέρχονται δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ αυτή τη φορά για να προβούν σε έλεγχο και κατ’ επέκταση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ξανακαλείται η Αστυνομία και την ίδια ώρα έρχεται συμπτωματικά και η δικαστική υπάλληλος με την κλήση για προανάκριση. Μετά από πολλές συζητήσεις όλοι αποχώρησαν για να επιστρέψουν μετά από δυόμιση περίπου ώρες οι ίδιοι υπάλληλοι, οι ίδιοι αστυνομικοί μαζί με τον αξιωματικό υπηρεσίας αυτή τη φορά. Ζητείται ευγενικά από τον κ. Καραγιάννη να επιτρέψει στους υπαλλήλους να εισέλθουν εντός του χώρου του σπιτιού, αλλά ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Η Αστυνομία, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο του συνεργείου και έτσι τους καλούν στο Τμήμα για να προχωρήσουν σε καταγγελία κατά του κου. Καραγιάννη.

Για την ώρα, δεν υπάρχει μήνυση κατά του κου. Καραγιάννη από πλευράς ΔΕΗ και πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, στις 26 Σεπτεμβρίου έγινε προανάκριση, οπότε και η ΔΕΗ εξέθεσε τα δικά της επιχειρήματα. Πλέον, αναμένεται ο ορισμός της ανάκρισης, όπου και θα δούμε αν όντως θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά της ΔΕΗ ή και ακόμη και κατά της πολιτικής ηγεσίας, αφού και αυτή αποτελεί αποδέκτη των καταγγελιών του κου. Καραγιάννη!

Σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι θα δικαιωθώ. Διεκδικώ. Δεν παρακαλώ». Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να πάψουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μη σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να «νικήσει» η άλλη πλευρά, κάτι που για τον κ. Καραγιάννη θα σημαίνει κατάλυση του Συντάγματος: «Το Σύνταγμα λέει ότι μας προστατεύει. Εγώ λέω ότι δεν μπορώ να πληρώσω και ότι όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ κατάφαγε τα κέρδη της. Αν δε δικαιωθώ θα σημαίνει ότι το Σύνταγμα καταλύεται και δε μπορεί να με προστατέψει».

Όταν τον ρωτάμε, εάν θα πρότεινε σε κάποιον συμπολίτη του να κάνει ό,τι έκανε και ο ίδιος, η απάντησή του ομολογουμένως μας ξάφνιασε: «Δε λέω σε κανέναν να το κάνει, γιατί ξέρω τι αντιμετώπισα εγώ ο ίδιος. Ο καθένας στις μέρες μας προσπαθεί να φυτέψει στο κεφάλι του άλλου τη γνώμη του. Ο καθένας έχει δική του αντίληψη και καταλαβαίνει. Απλώς γνωστοποιώ το θέμα. Ξέρω ότι υπάρχει φόβος στον κόσμο. Αν φοβούνται όμως, ας σκύψουν το κεφάλι και ας πληρώσουν. Αν όμως κάποιος θέλει πληροφορίες γα το θέμα, πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω».

Μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο, για την υπόθεση του κου. Καραγιάννη έχουν ενδιαφερθεί πολλές ομάδες ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και το Συντονιστικό Φορέων του νομού για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος έχει προτείνει ναι γίνει μια συνολική αγωγή κατά της ΔΕΗ. Όπως και να έχει, ο κ. Καραγιάννης φαίνεται να έχει δίπλα του πολλούς υποστηρικτές και το θέμα σίγουρα δεν τελειώνει εδώ.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι φυσικά, δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τον Πρόεδρο, ενώ παράλληλα η οικία του κου. Καραγιάννη ηλεκτροδοτείται κανονικά μέχρι και σήμερα…

Σ.σ. Στην κατοχή του agriniolife βρίσκεται ολόκληρη η αλληλογραφία που αντάλλαξε ο κ. Καραγιάννης με τη ΔΕΗ και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Πηγή: agriniolife.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.