(Περιοριστικές) Πεποιθήσεις – Κλειδί της Επιτυχίας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι πετυχαίνουν τόσο εύκολα, ενώ άλλοι, συχνά με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, αποτυγχάνουν;
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν είναι πιο έξυπνοι από οποιονδήποτε άλλο, απλά έχουν μάθει πώς να χρησιμοποιούν και να εκμεταλλεύονται τις «εσωτερικές» δυνάμεις που όλοι έχουμε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ για να πετύχουν αυτό θέλουν!
Βαθιά μέσα μας υπάρχει μια ατελείωτη ροή πληροφοριών, υπάρχει μια «ιδιοφυΐα» που αν αντιληφθούμε τη δύναμη της, τον τρόπο που λειτουργεί και επικοινωνήσουμε σωστά μαζί της μπορούμε να αλλάξουμε τη ΖΩΗ μας … Λέγεται το θαύμα του ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ μυαλού μας!
Αυτή η νοημοσύνη, μας δόθηκε τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αναγνωρίζουν αυτό το ισχυρό μυστικό και πως να το χρησιμοποιούν σωστά εκμεταλλευόμενοι τις άπειρες δυνατότητες του.
Γνωρίζετε ότι 95% των «εργασιών» του μυαλού μας γίνονται από το Υποσυνείδητο μας …
Ενώ εμείς μιλάμε, γράφουμε, τρώμε, κοιμόμαστε ..σκεφτόμαστε .. η καρδιά μας χτυπά και στέλνει το αίμα σε όλο μας το σώμα, αναπνέουμε, χωνεύουμε… όλο μας το σώμα λειτουργεί για να είμαστε εμείς καλά …
Επίσης , μπορείτε να θυμηθείτε κάποια στιγμή που οδηγούσατε και φτάσατε στον προορισμό σας, χωρίς καν να θυμάστε από πού περάσατε , σε ποια φώτα σταματήσατε, που στρίψατε κτλ κτλ. Το υποσυνείδητο σας, πήρε τον έλεγχο και οδήγησε το αυτοκίνητο, ενώ το συνειδητό μυαλό σας επικεντρώθηκε σε κάτι άλλο…
Στη πραγματικότητα αυτό είναι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή μας … Το υποσυνείδητο μυαλό μας έχει τον έλεγχο και μας «οδηγεί» στον «προορισμό» που πιστεύει ότι θέλουμε να πάμε στη ζωή μας!
Η μεγάλη διάφορα όμως είναι ότι – εκτός από τις βασικές λειτουργίες ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ μας, που είναι καταγραμμένες στο DNA μας – όλες τις άλλες πληροφορίες τις ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΣΥΝΗΔΕΙΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ – μέσα από όσα ΒΙΩΝΟΥΜΕ και ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ μέσα από τις ΠΕΝΤΕ μας ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ…
Άρα το Υποσυνείδητο μας είναι ΕΔΩ για να μας ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ και είναι έτοιμο να κάνει οτιδήποτε είναι για το καλό μας!
 
Τότε γιατί εφ’ όσον είναι εδώ για να μας υπηρετήσει ,βιώνουμε τόσα προβλήματα και τόσο πόνο; Γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε η να σταματήσουμε κακές συνήθειες και σκέψεις;
Μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε ότι το που είστε τώρα – δεν είναι δικό σας λάθος. Γεννιόμαστε και κανένας δεν μας δίνει το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ χρήσης του Μυαλού μας!
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς, προσπαθήσατε και έχετε καταφέρει να αλλάξετε πράγματα και καταστάσεις στη ζωή σας. Είμαι επίσης σίγουρος όμως ότι πετύχατε το πετύχατε μετά από μεγάλη επίμονη και επίπονη προσπάθεια!
Ο βασικός λόγος της μεγάλης δυσκολίας στο να επιτύχουμε αλλαγές σε υποσυνείδητο επίπεδο είναι γιατί προσπαθούμε με τον Συνειδητό Νου να «πείσουμε» ή να « περάσουμε» στο Υποσυνείδητο τις αλλαγές που θέλουμε.
 Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί απλά Ο Συνειδητός Νους μπορεί να χειριστεί 2000 bit/sec ενώ ο Υποσυνείδητος Νους 40.000.000 bit/sec! Ναι σαράντα εκατομμύρια … Μπορείτε τώρα να καταλάβετε ΓΙΑΤΙ είναι τόσο μεγάλη δυσκολία οποιασδήποτε αλλαγής θέλουμε να κάνουμε!
Μόλις εξηγήσαμε λίγα πράγματα για το συνειδητό και το υποσυνείδητο και κατανοήσαμε πλήρως πως οι θεμελιώδεις αξίες και πεποιθήσεις μας, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!

Από που προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις;

Πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις εγκαθίστανται κατά κύριο λόγο τα πρώτα 5-7 χρόνια της ζωής μας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το σύνηθες είναι ότι το μυαλό μας δημιούργησε κάποια στιγμή μια λανθασμένη γενικότητα σε κάτι που βασίστηκε σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή μας. 
Αυτοί οι προγραμματισμοί έχουν γίνει οι θεμελιώδεις αξίες και πεποιθήσεις που διέπουν τη ζωή μας.

Αυτές οι θεμελιώδεις αξίες και πεποιθήσεις μας , στην ουσία «ελέγχουν» και καθορίζουν το πώς σκεπτόμαστε, το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας – το τι αξίζουμε να έχουμε, το ποσό ικανοί είμαστε, τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα χρήματα, το επίπεδο έκφρασης μας, τα άτομα που επιλέγουμε ως φίλους και συντρόφους … και τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας

Καταλήξαμε σε αυτούς τους «προγραμματισμούς» από τις εμπειρίες που είχαμε από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας, τους φίλους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία γενικότερα. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους προγραμματισμούς αυτούς είναι αρνητικοί και περιοριστικοί και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στη ζωή μας.
Για παράδειγμα, εάν έχουμε εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα λάθη και η αποτυχία είναι κακά, τότε θα αποφύγουμε πολλές μαθησιακές εμπειρίες που μπορεί να βοηθήσουν να αναπτυχθούμε, γιατί προκειμένου να αναπτύξουμε νέες ικανότητες πρέπει να είμαστε και πρόθυμοι να αποτύχουμε.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι εάν έχουμε την πεποίθηση ότι η απόρριψη είναι ένα κακό πράγμα, θα αποφεύγουμε την προσέγγιση νέων ανθρώπων και με αυτό τον τρόπο θα χάσουμε ευκαιρίες για πολλές μελλοντικές υπέροχες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

παραδείγματα περιοριστικών πεποιθήσεων:
  • Δεν είμαι αρκετά άξιος για να αγαπηθώ.
  • Ό,τι κι αν κάνω, θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο.
  • Εάν δεν έχει συμβεί ακόμα, δεν θα συμβεί ποτέ.
  • Εάν ήξερες πώς είμαι πραγματικά, δεν θα με ήθελες.
  • Δεν ξέρω τι θέλω.
  • Το σεξ είναι βρώμικο και άσχημο. Κράτα το για εκείνον που αγαπάς.
  • Καλύτερα να σταματήσω να επιθυμώ. Εάν οι προσδοκίες μου είναι υψηλές, θα πληγωθώ.
  • Εάν αποτύχω, θα νιώθω άσχημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα φοβάμαι πολύ να ξαναπροσπαθήσω.
  • Θα έπρεπε να το έχω επιλύσει αυτό μέχρι τώρα.
  • Οι σχέσεις μου με τους άντρες είναι σκέτη καταστροφή
  • Δεν θα καταφέρω ποτέ τίποτα
  • Δεν ξέρω πως να βρω μια καλή δουλειά
  • Πάω από τη μια αρρώστια στην άλλη


Ανακαλύπτοντας τις δίκες μας πεποιθήσεις

Ας δούμε πως μπορούμε να διώξουμε ή ν΄αλλάξουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις. Πρώτα από όλα χρειάζεται να τις αναγνωρίσουμε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι εκείνα που πιστεύουμε. Μόλις αναγνωρίσουμε μια αρνητική πεποίθηση, τότε μπορούμε ν΄αποφασίσουμε αν θέλουμε να εξακολουθεί αυτή η πεποίθηση να καθορίζει τις συνθήκες της ζωής μας.
Ο πιο σύντομος τρόπος για ν΄ανακαλύψουμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου είναι να προσπαθήσεις να τις καταγράψεις. 
Πάρε μερικές λευκές σελίδες ή ένα τετράδιο και γράψε στην κορυφή καθεμιάς: 
ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ( τους άντρες, τις γυναίκες, τη δουλειά, το γάμο, τις σχέσεις, την αγάπη, την υγεία, το χρήμα, τον έρωτα, τα γηρατειά…). Γράψε καθετί που έχει νόημα και σημασία για σένα. Χρησιμοποίησε διαφορετική σελίδα για κάθε θέμα.
Ύστερα άρχισε να καταγράφεις τις σκέψεις που σου έρχονται στο νου σχετικά με κάθε θέμα. Αυτή η άσκηση δε θα τελειώσει σε δυο λεπτά, θα χρειαστείς χρόνο. Μπορείς να την δουλεύεις για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Γράψε κάθε σκέψη σου, ανεξάρτητα από το πόσο ανόητη μπορεί να σου φαίνεται. Απλώς γράψε την.
Αυτές οι πεποιθήσεις είναι οι εσωτερικοί, υποσυνείδητοι κανόνες που υπαγορεύουν τις πράξεις σου και καθορίζουν τη ζωή σου. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου αν δεν αναγνωρίσεις πρώτα ποιες είναι οι αρνητικές σου πεποιθήσεις. Όταν τις συνειδητοποιήσεις, τότε μπορείς, αλλάζοντάς τες, να γίνεις αυτό που θέλεις και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι.
Για να αφαιρέσετε μια τέτοια περιοριστική πεποίθηση, δεν αρκεί να την εντοπίσετε και να την αναγνωρίσετε μόνο. Μπορεί να γνωρίζετε κάποιες από αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας, αλλά η αντίληψη ότι τις έχετε δεν είναι υποχρεωτικά αρκετή να σας αποτρέψει από το να τις λειτουργείτε και να σταματήσετε να τις έχετε. Ίσως να έχετε αντιληφθεί ότι η απόρριψη δεν είναι και τόσο τρομερό πράγμα, αλλά το υποσυνείδητό σας να είναι ακόμα προγραμματισμένο να την αποφεύγει. Η αντίληψη είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης αλλά δεν είναι και η λύση. Η συνειδητοποίηση όμως αυτή είναι ένα πρώτο στάδιο για να αφαιρέσετε από την ζωή σας πεποιθήσεις που σας περιορίζουν.

Αλλάζοντας τις δίκες μας πεποιθήσεις

Μετά από χρόνια επιστημονικών ερευνών και σε συνδυασμό με τις Πνευματικές Αλήθειες, έχουν ανακαλυφθεί τρόποι, τεχνικές και τεχνολογίες μέσω των όποιων μπορούμε να αλλάξουμε και να μεταμορφώσουμε περιοριστικές πεποιθήσεις, φοβίες, ανασφάλειες, παιδικά τραύματα, πολύ πιο γρήγορα, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και προ πάντων χωρίς πόνο και πολύ προσπάθεια!
Όταν ολοκληρώσεις την καταγραφή των σκέψεών σου, διάβασε προσεκτικά όσα έγραψες. Ζωγράφισε ένα αστέρι δίπλα σε κάθε πεποίθηση που σε υποστηρίζει και σε βοηθάει. Αυτές τις πεποιθήσεις θέλεις να τις κρατήσεις στη ζωή σου και να τις ενισχύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρησιμοποίησε ένα στυλό με διαφορετικό χρώμα για να σημειώσεις εκείνες τις πεποιθήσεις που είναι αρνητικές και σε απομακρύνουν από τους στόχους σου. Αυτές τις πεποιθήσεις χρειάζεται να τις διώξεις και να τις αντικαταστήσεις με άλλες, θετικές.
Κοίταξε με προσοχή κάθε τέτοια πεποίθηση και ρώτησε τον εαυτό σου: “Θέλω πραγματικά να συνεχίσει αυτή η πεποίθηση να καθορίζει τη ζωή μου; Είμαι πρόθυμος-η να τη διώξω;” Ύστερα, φτιάξε μια καινούργια λίστα. Πάρε κάθε αρνητική δήλωση (κάθε πεποίθηση είναι μια δήλωση) και μετέτρεψε την σε θετική.
Για παράδειγμα, η δήλωση: ¨Οι σχέσεις μου με τους άντρες είναι σκέτη καταστροφή”, μπορεί να γίνει : “Οι άντρες με αγαπούν και με σέβονται”. Η δήλωση: “Δεν θα καταφέρω ποτέ τίποτα” μπορεί να γίνει: “Είμαι γεμάτος-η προσόντα κι έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου”. ‘Η δήλωση :”Δεν ξέρω πως να βρω μια καλή δουλειά” μπορεί να γίνει: “Η ζωή μου φέρνει τώρα την τέλεια δουλειά για μένα”. Η δήλωση “Πάω από τη μια αρρώστια στην άλλη”, μπορεί να γίνει: “Είμαι γεμάτος-η υγεία και δύναμη”.
Μπορείς να πάρεις κάθε αρνητική πεποίθηση και να την μετατρέψεις σ΄έναν καινούργιο θετικό νόμο για τη ζωή σου. Δημιούργησε καινούργιες κατευθυντήριες γραμμές, κάνε θετικό καθετί αρνητικό που υπάρχει στο νου σου. Διάβαζε καθημερινά τις καινούργιες, θετικές σου δηλώσεις.Λέγε τες δυνατά, μπροστά σ΄έναν καθρέφτη. Αυτό θα σε βοηθήσει να τις νοιώσεις και να τις πιστέψεις πιο γρήγορα. Οι καθρέφτες κάνουν πραγματικά θαύματα για σένα και τις δηλώσεις σου!
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να συνδυάσεις κι άλλες τεχνικές θετικού προγραμματισμού
Μερικές από τις τεχνικές αυτές είναι:
Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ( NLP )
Ύπνωση
Τεχνικές Ενεργειακής Ψυχολογίας ( EFT / TAT / BSSF )
Ψυχολογική Κινησιολογία (PSYCH – K)
Θήτα – Χειλινγκ ( THETA HEALING)
Σεντονα ( SENTONA )
STR
Χο’ Οπονο Πονο ( H’OPONO PONO )
Και πολλες άλλες …
Μην ξεχνάτε ότι Χρειάζεται να πάρουμε την απόφαση τώρα ότι:
  • Υπάρχουμε για να ζούμε τη ζωή μας έτσι ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να αισθανόμαστε υποχρέωση να δίνουμε λόγο σε κανένα για τον τρόπο ζωής που διαλέξαμε αν αυτός ο τρόπος μας γεμίζει χαρά.
  • Ο μόνος στον οποίον έχουμε να δώσουμε λόγο είναι ο εαυτός μας και για αυτό χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
  • Αφήνουμε τους άλλους να ζουν όπως τους αρέσει και ζούμε κι εμείς όπως μας αρέσει .
  • Να σταματήσουμε να μιλάμε υποτιμητικά για τον εαυτό μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος.
  • Ακόμα κι αν κάνουμε λάθη , να συγχωρούμε τον εαυτό μας και να του φερόμαστε με χιούμορ και αγάπη , να τον επιδοκιμάζουμε και να του κάνουμε δώρα .
  • Να ψάχνουμε να βρούμε το καλό ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε και τα θετικά του εαυτού μας τα οποία η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν μας επέτρεπε να δούμε.
Με αυτές τις μικρές καθημερινές ενέσεις αυτοπεποίθησης στον εαυτό μας σιγά σιγά δυναμώνουμε καθώς οι αρνητικές μας πεποιθήσεις σχετικά με τον εαυτό μας αντικαθίστανται από θετικές και πιο αισιόδοξες .
Είμαι, Μπορώ και Αξίζω είναι πανίσχυρες λέξεις για να βελτιώνουμε τον εαυτό μας καθημερινά.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay  Γυναικεία δύναμη
Απόσπασμα από το βιβλίο του JoeVitale  Έλξη, ο παράγοντας-κλειδί

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.