Τέσσερα μυστικά για να πετύχετε τους στόχους σας

Μπορεί να έχετε θέσει ως στόχο για τη νέα χρονιά να καταφέρετε να χάστε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα. Στόχοι που είχαν τεθεί και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μάλλον δεν είχαν αποτέλεσμα οι δεσμεύσεις προς τον εαυτό σας. Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσετε φέτος τους στόχους σας, ειδικοί στη διαχείριση των οικονομικών και της υγείας σας δίνουν τέσσερις σημαντικές συμβουλές. 
ΤΟ ΠΡΩΤΟ που πρέπει να κάνετε είναι ένα συγκεκριμένο πλάνο. Και για να μην ξεχάσετε ή… ξεχαστείτε με τον στόχο σας, καλό θα είναι το πλάνο αυτό να είναι γραπτό. Σε πείραμα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science», ομάδα ειδικών ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες άτομα τα οποία για λόγους υγείας έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν από τους μισούς από αυτούς να γράψουν σε ένα χαρτί την ημερομηνία και την ώρα που θα ήθελαν να επισκεφτούν το ιατρείο για να κάνουν το εμβόλιό τους. 
Δηλαδή να έχουν γραπτώς τον προγραμματισμό τους. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι είχαν θέσει γραπτώς τον στόχο – σκοπό τους, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να είναι συνεπείς με αυτόν.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ που πρέπει να κάνετε, είναι να συνδυάσετε τον στόχο με κάποιο κίνητρο, όπως για παράδειγμα τα χρήματα. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», ζητήθηκε από δυο ομάδες ανθρώπων να χάσουν επτά κιλά σε 16 εβδομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε οικονομικό κίνητρο και στη δεύτερη το μόνο κίνητρο ήταν η απώλεια βάρους. Η πρώτη ομάδα είχε συντριπτικά καλύτερα αποτελέσματα.
Σε παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Economic Journal: Applied Economics» και έγινε σε καπνιστές, τους δόθηκε οικονομικό κίνητρο στην περίπτωση που για έξι μήνες δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι περισσότεροι κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει φανεί από επιστημονικές έρευνες ότι η βοήθεια ενός φίλου στην επίτευξη των στόχων είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το να ακυρώσουμε με τον εαυτό μας το γυμναστήριο είναι το πιο απλό πράγμα. Αλλά το να ακυρώσουμε τη διαδικασία στον φίλο μας, είναι λίγο πιο δύσκολο. Μάλιστα, πολλές φορές ο ένας ντρέπεται να το ακυρώσει στον άλλον κι έτσι πηγαίνουν και οι δυο.
ΤΡΙΤΟΝ: Χαλιναγωγήστε τους πειρασμούς. Φανταστείτε ότι θα θέλατε να πηγαίνετε περισσότερες φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, αλλά σας ζορίζει να το κάνετε. Φανταστείτε επίσης ότι σας αρέσει ένα άρλεκιν, αλλά αισθάνεστε ενοχές που χαραμίζετε τον χρόνο σας για να το διαβάσετε. Η λύση είναι απλή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να διαβάσει το άρλεκιν, μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ποδήλατο για παράδειγμα, στο γυμναστήριο. Μελέτη έχει καταδείξει ότι όποιος ασχολείται με κάτι άλλο συγχρόνως την ώρα της άσκησης, ασκείται 56% πιο συχνά.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Αναζητήστε κοινωνική στήριξη. Μπορείτε να καταφέρετε πολλούς περισσότερους στόχους όταν έχετε κάποιον άνθρωπο ως πρότυπο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», άτομα με διαβήτη που δεν έλεγχαν σωστά το σάκχαρό τους, όταν έκαναν παρέα με άτομα που είχαν το ίδιο πρόβλημα, αλλά έμαθαν να το διαχειρίζονται, βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά τον έλεγχο του σακχάρου. 
Μάλιστα, φάνηκε ότι η σωστή παρέα βοηθάει πολύ περισσότερο στον έλεγχο του σακχάρου από ό,τι τα καλύτερα φάρμακα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι όσοι δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ούτε με αυτές τις συμβουλές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.
Και επίσης ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα γενέθλιά μας ή κάποια σημαντική επέτειος, που μπορούν να αποτελέσουν «νέα αρχή» για δεσμεύσεις.

Ο στόχος
Προγραμματίστε με απόλυτη ακρίβεια και γραπτώς το σχέδιο δράσης για την επίτευξη του στόχου σας. Ο προγραμματισμός συμβάλλει στην ευκολότερη υλοποίησή του.

Το κέρδος
Ορίστε ένα χρηματικό ποσό ως έπαθλο της επιτυχίας ή ως αντίτιμο της αποτυχίας αναφορικά με την επίτευξη του στόχου σας. 
Η συγκεκριμένη πρακτική ενισχύει την αποφασιστικότητα

Οι πειρασμοί
Αν δεν μπορείτε να τους αποφύγετε, ενσωματώστε τους στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις σας. Αν, για παράδειγμα, σας αρέσει να σπαταλάτε τον χρόνο σας παρακολουθώντας τηλεόραση, κάντε το καθώς γυμνάζεστε

Η υποστήριξη
Αναζητήστε άτομα που έχουν θέσει ή και πραγματοποιήσει τους ίδιους στόχους ούτως ώστε να σας στηρίζουν, άλλοτε εμψυχώνοντας και άλλοτε επιπλήττοντάς σας

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.