Τα 7 Μυστικά του Warren Buffet για μια ευτυχισμένη και απλή ζωή

“Κανόνας #1. Ποτέ μην χάνεις χρήματα. Κανόνας #2. Ποτέ μην ξεχνάς τον Κανόνα #1.” – Warren Buffet

Έχεις την λανθασμένη εντύπωση ότι η ιδιοκτησία περιουσίας είναι το αποκορύφωμα της αξίας κάποιου; Ένιωσες ζήλια και αξιολύπητα όταν ένας γείτονας σου αγόρασε μια καινούργια Mercedes ή ένα νέο σκάφος που πάντα ήθελες να αποκτήσεις;
Αν ο μισθός σου δεν συμβαδίζει με τους ρυθμούς του πόθου σου για το νέο iPhone, γιατί δεν μαθαίνεις τα μυστικά της απλότητας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο που ζει ακόμα χωρίς κινητό; Πριν ξοδέψεις τα χρήματα σου για το τελευταίο gadget που κυκλοφόρησε, τι θα έλεγες αν ήξερες ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει υπολογιστή στο γραφείο του;
Σε αυτό τον κόσμο, γεμάτο από πλούσιους και διάσημους, ο Warren Buffet παραμένει ένας από τους σπουδαιότερους επενδυτές που υπήρξαν ποτέ, όχι εξαιτίας του δαιμόνιου του για σοφές επενδύσεις, αλλά περισσότερο γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεγαλείου της απλότητας. Είναι γεμάτος πνευματικότητα και σοφία και αυτό αποτελεί τον πυρήνα για οτιδήποτε κάνει.

Μυστικό #1: Η ευτυχία έρχεται από μέσα.

Στην ενήλικη επιχειρηματική μου ζωή ποτέ δεν χρειάστηκε να κάνω μια επιλογή ανάμεσα σε κάτι επαγγελματικό ή προσωπικό. Πηγαίνω χορεύοντας στην δουλειά και όταν φτάνω εκεί το διασκεδάζω.” – Warren Buffet
Αυτός είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αγαπάει αυτό που κάνει. Η μάχη μεταξύ παραγωγικότητας και μη-παραγωγικότητας πηγάζει από την λογική ότι η παραγωγικότητα είναι μια δύναμη που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως ένας άλλος υπάλληλος ή κάποιος ανταγωνιστής. Στην πραγματικότητα, η παραγωγικότητα πηγάζει από μέσα μας. Προέρχεται από το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Όταν αρχίζουμε να μοιράζουμε τον χρόνο μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής, ξεκινάμε έναν πόλεμο στο ίδιο το μυαλό μας για να δικαιολογήσουμε το πάθος μας με όρους προσωπικού οφέλους. Στην δουλειά μου, ένιωθα περισσότερο στρες και αγωνία όταν δεν έδινα όλο μου το ταλέντο, την σκληρή δουλειά και το πάθος μου για να βοηθήσω τους άλλους. Ο μύθος ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά, για να βγάλεις περισσότερα χρήματα, για να αγοράσεις περισσότερα πράγματα μας ρίχνει σε ένα φαύλο κύκλο ψευδαισθήσεων. Η ευτυχία μας παραμένει φυλακισμένη όταν κάνουμε μια δουλειά που απεχθανόμαστε, για να δικαιολογήσουμε την πληρωμή λογαριασμών για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Συνήθιζα να δουλεύω για πολλά χρόνια μετά, ακόμα και όταν είχα ήδη αγοράσει το πρώτο που ξενοδοχείο για να δικαιολογήσω την ψεύτικη ιδέα ότι χρειαζόμουν επιπλέον εισόδημα για να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμουν, ήταν να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου για να ελευθερώσω τον εαυτό μου από αυτό τον φαύλο κύκλο.
Μυστικό #2: Βρες την ευτυχία σε απλές απολαύσεις.
“Έχω απλά πράγματα που με ευχαριστούν. Παίζω bridge online για 12 ώρες την εβδομάδα.O Bill (Gates) και εγώ, καθόμαστε και παίζουμε με τις ώρες.” – Warren Buffet
Αν ο άνθρωπος που είναι πλουσιότερος από τον Θεό, μπορεί να βρει την ευτυχία παίζοντας bridge online με έναν άλλο δισεκατομμυριούχο, πρέπει να μάθω να είμαι ευτυχισμένος με την απλή ευχαρίστηση του να παίζω χαρτιά με φίλους ή να παίζω με τα παιδιά μου ή με το να κάνω μια βόλτα στην φύση. Όλες αυτές οι απλές απολαύσεις δεν χρειάζονται έξτρα σπατάλες. Συνήθιζα να παίζω golf με άλλους επιχειρηματίες όταν το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο ήταν χορηγός της εκδήλωσης. Ποτέ δεν βρήκα την ευτυχία σε αυτές τις εκδηλώσεις καθώς ήταν επικεντρωμένες στην δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και την ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών, παρά στην πραγματική διασκέδαση. Επέτρεπα στον εαυτό μου να ανταλλάσει επαγγελματικές κάρτες με μια μάταιη ελπίδα για περισσότερα χρήματα, ενώ αυτός ο χρόνος θα άξιζε περισσότερο για ένα δείπνο με την οικογένεια μου.
Μυστικό #3: Ζήσε μια απλή ζωή.
“Θέλω μόνο να κάνω πράγματα που έχουν νόημα. Και στην προσωπική μου ζωή, δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι πλούσιοι άνθρωποι. Δεν θέλω ένα σκάφος 120 μέτρων απλά επειδή κάποιος άλλος έχει ένα σκάφος 100 μέτρων.” – Warren Buffet
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η υπερ σοφιστικέ βιομηχανία της διαφήμισης έχει επηρεάσει το μυαλό μας ώστε να βρίσκει την ευτυχία μέσω της κατανάλωσης, ξοδεύοντας τα σκληρά κερδισμένα χρήματα μας σε πράγματα που ποτέ δεν μας φέρνουν παντοτινή ευτυχία. Ξοδεύουμε την ενέργεια της ζωής μας σε αυτά τα πράγματα που σπάνια χρησιμοποιούμε. Ανησυχούμε για τις πληρωμές των δόσεων ενός πολυτελούς αυτοκινήτου που το έχουμε και σκονίζεται στο γκαράζ, μόνο και μόνο για να καυχιόμαστε στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις. Αν ένας άνθρωπος που πιθανόν μπορεί να αγοράσει όλη την Αμερική, δεν συμμερίζεται την πρόταση “’όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα”, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω ορισμένα πράγματα. Είμαστε καταδικασμένοι να ξοδεύουμε τα χρήματα πριν ακόμη τα κερδίσουμε. Έχουμε ξεπουληθεί στην ψεύτικη ευτυχία του “Αγόρασε τώρα – Πλήρωσε αργότερα”. Δεν είναι τίποτα άλλο από το να αγοράζεις αγαθά που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά. Έχω και εγώ μερίδιο σε αυτή την τρέλα όταν πρόκειται για απερίσκεπτες σπατάλες, αλλά τώρα τελευταία προσπαθώ να πληρώνω όλες μου τις αγορές με μετρητά. Έχω ξεκινήσει επίσης να σβήνω πράγματα που αγόραζα με την πιστωτική μου και θεωρώ άχρηστα. Αυτές οι προσπάθειες έχουν χτίσει την ευαισθητοποίηση μου απέναντι στις παρορμητικές αγορές. Χρησιμοποιώ το μοτό “λιγότερα είναι περισσότερα” για να απλοποιήσω κάθε πτυχή της ζωής μου. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Μυστικό #4: Σκέψου απλά.
“Θέλω να είμαι σε θέση να εξηγήσω τα λάθη μου. Αυτό σημαίνει ότι κάνω μόνο πράγματα που κατανοώ απολύτως.” – Warren Buffet
Εδώ κείτεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της απλότητας. Ο Warren Buffet, επενδύει μόνο στις επιχειρήσεις που κατανοεί. Αν ποτέ διαβάσεις αναφορές ερευνών από έναν γκουρού της Wall Street, θα βρεις μια πληθώρα από λεπτομέρειες που θα σε ζαλίσουν. Η επιτυχία του Warren Buffet ως ένας από τους σπουδαιότερους επενδυτές βρίσκεται στην ικανότητα του να σκέφτεται απλά.
Συνήθιζα να επενδύω στο χρηματιστήριο την δεκαετία του 90, όταν ο καθένας ήθελε να βγάλει εκατομμύρια μέσα σε μια νύχτα, σε μια πληθωρική αγορά. Διάβαζα χρηματιστηριακές εφημερίδες μόνο για να δω τους δείκτες και τις κινήσεις τους. Επένδυα σε αυτές που είχαν ανοδικό δείκτη την προηγούμενη μέρα. Μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα κέρδισα 52.000 $ από τις μετοχές μιας εταιρείας. Δεν ήξερα τίποτα για την εταιρεία αυτή. Δημιούργησα μέσα στο μυαλό μου μια νέα πραγματικότητα, ότι είχα ανακαλύψει πως δουλεύει η Wall Street. Ήμουν στον δρόμο για να γίνω πλούσιος. Εφάρμοσα τον ίδιο τρόπο επένδυσης και σε άλλες μετοχές. Περιττό να πω ότι έχασα όλα όσα είχα κερδίσει και πολλά περισσότερα. Μου έλειπε η βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, στο οποίο ο Warren Buffet είχε γίνει αυθεντία, η κοινή λογική. Λέει πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου το γεγονός ότι επένδυσε ένα ευτελές ποσό στην Microsoft, παρά το γεγονός ότι ο Bill Gates είναι ένας από τους καλύτερους του φίλους. Έμαθα ένα πολύτιμο μάθημα από αυτήν μου την εμπειρία, “Το να μην χάνεις σκληρά κερδισμένα χρήματα είναι πιο σημαντικό από το να βγάζεις περισσότερα χρήματα”.
Αν εφαρμόσω αυτό τον κανόνα στην ζωή μου, μπορώ να αναπτύξω σαφήνεια και λογική στις σκέψεις μου. Η σαφήνεια είναι η μητέρα της απλότητας. Η ζωή δεν είναι ρουλέτα, η ζωή είναι σχετικά απλή με βαθιές επιλογές.

Μυστικό #5: Επένδυσε απλά.
“Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις κοινές μετοχές, είναι μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων” – Warren Buffet
Είναι εκπληκτικό να γνωρίζεις ότι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο δεν είναι ψάχνει για περίπλοκους οικονομικούς ελιγμούς για να εντυπωσιάσει τον υπόλοιπο κόσμο με την ιδιοφυία του στα οικονομικά. Αντί αυτού, o Warren Buffet, μας δείχνει μια πιο απλοϊκή προσέγγιση στην οικονομική μας ελευθερία. “Κινήσου μαζί με την αγορά, αντί να προσποιείσαι ότι είσαι πιο έξυπνος από τον Θεό.”
Σε αυτό τον κόσμο που είναι γεμάτος από τους λεγόμενους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, ο Warren στέκεται στο ύψος του δείχνοντας μας τον απλούστερο τρόπο για τον πλούτο. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει μετακινηθεί ανοδικά τα τελευταία εκατό χρόνια, παρά τις πολλές αναποδιές. Χρησιμοποιεί μια μακρά ιστορική βλέψη για να υποστηρίξει την το επιχείρημα του αντι να κάνει μια μάταιη προσπάθεια να προβλέψει πως μπορούμε να κάνουμε γρήγορα περιουσία. Αφού έχασα τα περισσότερα κεφάλαια μου στα τέλη της δεκαετίας του 90, ακολούθησα κατά γράμμα την απλή συμβουλή της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια χωρίς φορτίο. Είμαι πιο χαρούμενος από ποτέ ενώ τα περιουσιακά μου στοιχεία δεν έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ούτε έχουν ελαττωθεί όμως.

Μυστικό #6: Έχε έναν σύμβουλο στην ζωή.
“Ήμουν τυχερός και είχα τους σωστούς ήρωες. Πες μου ποιοι είναι οι ήρωες σου και θα σου πω τι θα γίνεις. Οι ιδιότητες κάποιου που θαυμάζεις είναι τα γνωρίσματα που εσύ, με λίγη προσπάθεια, μπορείς να κάνεις δικά σου και αν τα εξασκήσεις θα γίνει συνήθεια.” – Warren Buffet
Είμαστε λάτρεις των ημίθεων διασημοτήτων. Όλοι μας έχουμε την μεγάλη επιθυμία να μοιάζουμε και να ζούμε σαν αυτές τις διασημότητες. Ωστόσο, είναι ο χαρακτήρας τους και η ηθική τους πυξίδα κατάλληλα να μας καθοδηγήσουν; Το να έχεις έναν μέντορα είναι τόσο σημαντικό όσο το να έχεις ένα σκοπό στην ζωή σου, αλλά το να έχεις έναν λάθος μέντορα είναι τόσο καταστροφικό όσο το να έχεις ένα λάθος σκοπό στην ζωή σου. Ο μέντορας σου πρέπει να είναι κάποιος τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς και να έχεις ακλόνητη πίστη στην καθοδήγηση του/της. Ο μέντορας πρέπει να είναι αυτός που έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στο να επιτύχει να βρει την μεγαλύτερη επιτυχία στην ζωή του/της. Γράψε κάπου για ποιον λόγο τους θαυμάζεις. Προσπάθησε να μιμηθείς τα χαρακτηριστικά τους και όπως ο Warren έχει δείξει με την υποδειγματική του ζωή, με λίγη εξάσκηση, μπορείς να σχηματίσεις μια συνήθεια να αντιγράψεις την ζωή που θαυμάζεις περισσότερο.

Μυστικό #7: Το να βγάλεις χρήματα δεν είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του οδηγού, το να βγάλεις χρήματα είναι το υποπροϊόν του οδηγού αυτού.
“Αν κάνεις κάτι που αγαπάς είναι πιθανότερο να βάλεις τον καλύτερο σου εαυτό σε αυτό και αυτό είναι που γενικά ισοδυναμεί με την παραγωγή χρημάτων.” – Warren Buffet
Πως εξορθολογίζεις το γεγονός ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ζει ακόμα σε ένα μικρό 3άρι σπίτι που αγόρασε πριν από 50 χρόνια; Ο Warren Buffet ποτέ δεν ταξιδεύει με ιδιωτικό τζετ, παρά το γεγονός ότι του ανήκει ημεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών τζετ. Ο χαρακτήρας και ο τρόπος ζωής του μαρτυρούν το μεγαλείο του. Είναι ο άνθρωπος που ξόδεψε τον προσωπικό του χρόνο διερευνώντας μια λάθος εισφορά φόρου 4 δολαρίων στην φορολογική του δήλωση, ενώ ταυτόχρονα έκανε δωρεές δισεκατομμυρίων στο ίδρυμα Bill Gates. Είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο να βλέπεις τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να ζει χωρίς τις ανέσεις που εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε ακόμη και υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Μας απέδειξε ότι, ενώ η αποτίμηση της αξίας του χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για την εφευρετικότητα και την επιτυχία μας, το χρήμα ποτέ δεν πρέπει να γίνει ο σκοπός για όλα τα κίνητρα μας.
Είμαι ένας φανατικός θαυμαστής της απλότητας, αλλά είμαι ακόμη μεγαλύτερος θαυμαστής του ανθρώπου που έγινε αυθεντία στο να ζει και αναπνέει στην απλότητα, μέσα σε έναν ωκεανό πλούτου. Δεν συμφωνείς;

πηγή:http://www.dailyarticle.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.