Πλανάται στον κόσμο η φήμη ότι στο δικτυακό μάρκετινγκ οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν και, αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν αξίζει να ασχοληθείς με αυτό.
Πριν εξετάσουμε εάν αυτή η φήμη ισχύει στην πραγματικότητα, καλό θα ήταν ερευνήσουμε την πιθανή πηγή της φήμης αυτής, ποιοι δηλαδή τη διαδίδουν.
Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος επιτυχημένος στο δικτυακό μάρκετινγκ, να διαδίδει ότι οι περισσότεροι αποτυγχάνουν σε αυτού του είδους την επιχείρηση; Φυσικά και όχι και ο λόγος είναι προφανής: Επειδή δεν τον συμφέρει να το κάνει! Εάν στο δικτυακό μάρκετινγκ είσαι επιτυχημένος και διαδίδεις ότι η επιτυχία είναι ανέφικτη για τους περισσότερους από όσους προσπαθούν να την κατακτήσουν, πολύ σύντομα θα πάψεις και εσύ να είσαι επιτυχημένος, εφόσον η πλειονότητα των ανθρώπων θα σταματήσουν να προσπαθούν να πετύχουν! Και, ειδικά στο δικτυακό μάρκετινγκ, που η επιτυχία του σπόνσορα βασίζεται καθαρά στην επιτυχία του συνεργάτη του, η διάδοση μίας τέτοιας φήμης θα ήταν κατά βάση αναληθής!
Κατά συνέπεια, μόνο κάποιος που, είτε δεν προσπάθησε να επιτύχει, είτε προσπάθησε και απέτυχε στο δικτυακό μάρκετινγκ μπορεί να υποστηρίζει μία τέτοια φήμη. Μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η γνώμη κάποιου που δεν έχει γνώση του δικτυακού μάρκετινγκ, εφόσον δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό; Μάλλον όχι…. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί αξιόπιστη η γνώμη ενός ανθρώπου για το δικτυακό μάρκετινγκ, εφόσον η προσπάθειά του να πετύχει σε αυτό στέφθηκε με αποτυχία; Σας αφήνω να δώσετε μόνοι σας την απάντηση…
Εφόσον η φήμη λοιπόν που πλανάται είναι ότι στο δικτυακό μάρκετινγκ οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν, ας προσπαθήσουμε να βρούμε σε ποια επαγγέλματα οι περισσότεροι ή οι μισοί τουλάχιστον επιτυγχάνουν.
- Από τα 100 παιδιά που ξεκινούν από μικρή ηλικία να παίζουν ποδόσφαιρο σε κάποια ομάδα, πόσα καταλαμβάνουν εν τέλει μία θέση σε ομάδα της Super League; Σίγουρα λιγότερα από 3.
- Από τα 100 παιδιά που γράφονται στο Ωδείο στην πρώτη τάξη, πόσα εν τέλει παίρνουν πτυχίο στο όργανο αυτό; Σίγουρα λιγότερα από 5.
- Από τα 100 παιδιά που δίνουν εξετάσεις κάθε χρόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια έχοντας ως πρώτη επιλογή την Ιατρική σχολή, πόσα καταφέρνουν τελικά να εισαχθούν σε αυτή; Σίγουρα λιγότερα από 10.
- Από τους 100 νέους δικηγόρους που εγγράφονται κάθε χρόνο στα μητρώα των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, πόσοι καταφέρνουν τελικά να κρατηθούν στο επάγγελμα ύστερα από μερικά χρόνια ασκήσεώς του; Σίγουρα λιγότεροι από 15.
- Αλήθεια, γνωρίζετε πολλούς που έδωσαν εξετάσεις με τον ΑΣΕΠ για μία θέση στο Δημόσιο και πέτυχαν;
- Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο δεν καταφέρνει να παίξει στη Super League.
- Η πλειοψηφία των παιδιών που μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο, εν τέλει αποτυγχάνει να πάρει το πτυχίο της.
- Η πλειονότητα των υποψηφίων της Ιατρικής Σχολής αποτυγχάνει να εισέλθει στη σχολή αυτή.
- Οι περισσότεροι νέοι δικηγόροι αποτυγχάνουν να κρατηθούν στο επάγγελμα.
- Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους του ΑΣΕΠ αποτυγχάνουν να κατακτήσουν μία θέση στο Δημόσιο.
Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι από μικρή ακόμα ηλικία αποτυγχάνουν στις περισσότερες από τις δραστηριότητές τους.
Γιατί λοιπόν να συμβαίνει το αντίθετο στο δικτυακό μάρκετινγκ; Γιατί στο δικτυακό μάρκετινγκ να πρέπει να πετυχαίνουν οι περισσότεροι; Γιατί το γεγονός ότι πετυχαίνουν και εκεί οι λιγότεροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα, πρέπει να είναι απαγορευτικός λόγος να ασχοληθείς με αυτού του είδους την επιχείρηση; Και, αν εν τέλει κάποιοι κατηγορούν το δικτυακό μάρκετινγκ ότι πετυχαίνουν σε αυτό πολύ λίγοι, ας κατηγορήσουν και όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, γιατί και σε αυτά, μόνο πολύ λίγοι πετυχαίνουν!
Μόνο όσοι είναι αποφασισμένοι να κατακτήσουν την επιτυχία, τελικά την κατακτούν. Μόνο όσοι κάνουν πρωταθλητισμό λαμβάνουν μετάλλια. Μόνο όσοι εργάζονται πολύ και σκληρά πετυχαίνουν.
Γι’ αυτό, πριν λάβετε σοβαρά υπόψη κάποιον που ισχυρίζεται ότι στο δικτυακό μάρκετινγκ οι περισσότεροι αποτυγχάνουν, εξετάστε πρώτα:
Μήπως δεν ασχολήθηκε ποτέ με το δικτυακό μάρκετινγκ; Επειδή όποιος δεν κατέχει τη γνώση δεν είναι αξιόπιστη πηγή.
Μήπως ασχολήθηκε με το δικτυακό μάρκετινγκ και δεν πέτυχε; Επειδή συμβουλές πρέπει να ακούμε από τους επιτυχημένους, όχι από τους αποτυχημένους.
Μήπως αρκείται στο μισθό των 700€/μήνα, εργαζόμενος 8-10 ώρες τη μέρα και βλέποντας τηλεόραση τον υπόλοιπο χρόνο του, κατηγορώντας την κοινωνία επειδή, αν και είχε μεγάλες δυνατότητες, τελικά δεν έγινε πλούσιος; Επειδή όσοι εφησυχάζουν δεν είναι καλοί σύμβουλοι….
Δυστυχώς μόνο λίγοι θα πετύχουν στο δικτυακό μάρκετινγκ, όπως άλλωστε παντού! Όμως είμαι σίγουρος ότι είναι στο χέρι του καθενός μας να είμαστε ανάμεσα στους λίγους…