Ένα άρθρο που σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον δικτυωτών που ασχολούνται με DXN , ORGANOGOLD, GANOEXCEL κ.λ.π.
Τα μανιτάρια με την εξαιρετική γεύση, την ποικιλία των ειδών και την πλούσια διατροφική αξία, «γλίστρησαν» εύκολα από τις σελίδες των παραμυθιών στη σημερινή πραγματικότητα που τα θέλει «πρωταγωνιστές» σε όλες τις κουζίνες του κόσμου!
Τα μανιτάρια με την εξαιρετική γεύση, την ποικιλία των ειδών και την πλούσια διατροφική αξία, «γλίστρησαν» εύκολα από τις σελίδες των παραμυθιών στη σημερινή πραγματικότητα που τα θέλει «πρωταγωνιστές» σε όλες τις κουζίνες του κόσμου! Παράγονται παγκοσμίως 10 εκατ. τόνοι και η αξία του παραγόμενου προϊόντος ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ. Η Κίνα κατέχει το 75% της αγοράς. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Πολωνία.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη: το λευκό (Agaricus) και το πλευρωτό (Pleurotus). Παρά τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες παράγουμε μόνο 3.000 τόνους έναντι 11.000 τόνων που είναι η εγχώρια ζήτηση καλύπτοντας τη διαφορά με εισαγωγές.
Η ζήτηση σε μανιτάρια προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη λόγω της στροφής του καταναλωτή από το κονσερβοποιημένο στο νωπό και της συστηματικότερης παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης του ελληνικού μανιταριού. Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής.
Επένδυση
Όσοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια θα πρέπει να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μυκητολογίας και βιολογίας του μανιταριού. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς εργασίας και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμό, ταχύτητα και ποσότητα αέρα, ασθένειες, ποιότητα νερού, χαρακτηριστικά υποστρώματος κτλ). Αγνοώντας τα παραπάνω είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν σφάλματα στα στάδια της παραγωγής, λανθασμένοι υπολογισμοί για το αρχικό μέγεθος της μονάδας και τελικά να υπάρξει οικονομική αποτυχία.
Σε έκταση 5 στρεμμάτων ένα ενδεικτικό αρχικό κόστος για την καλλιέργεια των Pleurotus είναι 240.000 ευρώ με παραγωγική δυναμικότητα 70-150 τόνους/έτος και για τα Agaricus 450.000 ευρώ με παραγωγική δυναμικότητα 100-200 τόνους/έτος. Η τιμή πώλησης δεν είναι σταθερή μέσα στο έτος (2,30-5,00 ευρώ/κιλό).
Κάθε τεμάχιο υποστρώματος παραμένει 8 μήνες και παράγει 7-7,5 κιλά μανιταριών κατά μέσο όρο.
Πηγή εισοδήματος αποτελεί η άγνωστη μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα καλλιέργεια των φαρμακευτικών μανιταριών λεντινούλα (Shitake) και γανόδερμα (Ganoderma), πάνω σε εμβολιασμένους με μυκήλιο κορμούς δένδρων. Με την εναλλακτική αυτή καλλιέργεια, μπορούν να αξιοποιηθούν ορεινές δασικές εκτάσεις με κατώτερης ποιότητας ξυλεία. Το δέντρο που προτιμάται είναι η δρυς, για το πυκνό ξύλο της και τον παχύ φλοιό. Η μέθοδος εφαρμόζεται και στα Pleurotus .
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αναφέρουμε τις μικρές απαιτήσεις σε κεφάλαια, εργασία και ενέργεια. Στα μειονεκτήματα τη χαμηλή, ασταθή παραγωγικότητα λόγω της εξάρτησης από κλιματικούς και βιολογικούς παράγοντες της υπαίθρου που όμως διορθώνεται με την τοποθέτηση των κορμών σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Γενικά η καλλιέργεια μανιταριών θεωρείται καλή επένδυση για μικρές αγροτουριστικές μονάδες και φάρμες βιολογικών προϊόντων.
Tip
Τα μανιτάρια δίνουν μαθήματα ανακύκλωσης αξιοποιώντας υπολείμματα γεωργίας, υλοτομίας, οινοποιΐας, ζυθοποιΐας και χαρτοβιομηχανίας
Πηγή: http://www.imerisia.gr