Συνέπεια ή ΑυτοΠειθαρχία by AngelProso

Πολλοί μπερδεύουν τη Συνέπεια με την Πειθαρχία. Δεν είναι όμως το ίδιο. 

Και τα δύο φυσικά υπακούν στο «κριτήριο της χρήσης» (όπως το αποκαλώ). Ό,τι δεν χρησιμοποιείς, το χάνεις (if you don’t use it, you lose it). Έτσι αντίθετα, όταν ασκείσαι σε κάτι είναι φυσικό και επόμενο να το αναπτύξεις. 

Είτε είναι ο δικέφαλος σου, είτε ο εγκέφαλος σου! 

Κάθε τι που θέλεις -είναι θέμα άσκησης- να το φτάσεις σε ένα βαθμό που θα εξυπηρετεί καλύτερα τη ζωή σου.

Η Πειθαρχία λοιπόν, ετυμολογικά βγαίνει από το πείθομαι σε μια αρχή. Υπακούω σε εντολές από ανώτερο. Έτσι Αυτοπειθαρχία είναι όταν επιβάλλω στον εαυτό μου να κάνει κάτι. 

Για μένα είναι αυτό που ακολουθεί όταν έχω πάρει μια απόφαση. Είναι η αρχή. Είναι αυτή η εσωτερική δύναμη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί. Γι αυτό όταν κάποιος έρχεται σε μένα να κάνουμε συμβουλευτική, του εξηγώ πως δεν είναι αυτό, το πρόβλημα. 

Το πρόβλημα έρχεται μετά. 

Ένας άλλος σημαντικό νόμος είναι αυτός του αποτελέσματος (επίδρασης).

Η βασική ιδέα του Αμερικάνου Φιλοσόφου Edward Thorndike είναι πως μια συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί από τις συνέπειες της. 

Οι συμπεριφορές που παράγουν θετικά αποτελέσματα τείνουν να επαναλαμβάνονται, ενώ οι συμπεριφορές που δεν παράγουν θετικά αποτελέσματα σταματούν να επαναλαμβάνονται.

Edward Thorndike

Εάν το συνδυάσουμε και με τη βραχυχρόνια ευχαρίστηση έναντι της μακροχρόνιας που επιζητεί ο «πίθηκος» στο κεφάλι μας, τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν είμαστε πειθαρχημένοι. 

Βλέπετε όταν δεν ξέρουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, που είναι αποτέλεσμα εξελικτικών διαδικασιών («πλεονεκτημάτων») μιας άλλης εποχής, είναι αναπόφευκτο να αποτυγχάνουμε. 

Πριν εξηγήσω τους τρόπους που αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ας μιλήσουμε για την συνέπεια. 

Όταν λέμε πως κάποιος είναι συνεπής εννοούμαι κάποιον που ακολουθεί σταθερά τα ιδανικά, τις ιδέες και τα πιστεύω του. Που αντεπεξέρχεται τακτικά στις υποχρεώσεις του. 

Το σημείο κλειδί εδώ είναι το σταθερά & τακτικά. Η συνέπεια αν αλλάξεις ένα γράμμα γίνεται συνέ χει α. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός δηλαδή, η συνέχεια όχι η πειθαρχία.

Τα βήματα είναι:

1. Καθόρισε έναν ξεκάθαρο στόχο.

Αποφάσισε που θέλεις να πας ή ποιος-α θέλεις να γίνεις. Όσοι ψάχνουν δεν θα το βρουν. Δεν βρίσκεις το τι θες να γίνεις, αλλά το αποφασίζεις. Είναι εντάξει να αλλάξεις απόφαση στην πορεία, αλλά σε παρακαλώ μην ακούς τους “γκουρού” εκεί έξω. Πάρε την/τις δικές σου αποφάσεις και πάμε παρακάτω.

2. Φτιάξε έναν χάρτη.

Το να ξέρεις τι θες δεν αρκεί. Γράψε όλα τα επιμέρους βήματα που χρειάζονται για να πετύχεις τον στόχο. Δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης. Τα μικρά βήματα οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές.

3. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση σου.

Αύξησε την πίστη στον εαυτό σου. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της συνέπειας. Κάθε πράξη σου, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στο άτομο που θέλεις να γίνεις.

4. Ανέπτυξε τις συνήθειες σου.

Όταν αποφασίσεις ποιες ενέργειες σε πηγαίνουν εκεί που θέλεις, μονιμοποίησε τες. 

5. Ένωσε τις πράξεις σου με Ανταμοιβή & Πόνο.

Αν καταφέρεις να συνδέσεις τις επιθυμητές συμπεριφορές με άμεσες ανταμοιβές και τις ανεπιθύμητες με πόνο, μπορώ να σου πω πως σχεδόν σίγουρα θα καταφέρεις ό,τι επιθυμείς.

6. Όρισε τις προτεραιότητες σου.

Οι περισσότεροι μιλάνε για διαχείριση χρόνου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι προτεραιότητες σου. Όταν είναι ξεκάθαρες, είναι πανεύκολο να διαχειριστείς το χρόνο σου.  Οι προτεραιότητες πρέπει να καθορίζονται από τους στόχους σου και να φιλτράρονται από τις αξίες σου. Γράψε τις αξίες σου.

7. Σταμάτα να σκέφτεσαι και άρχισε να δρας.

Ένα γραμμάριο δράσης, είναι ίσο με ένα τόνο θεωρίας. Τόλμησε να μην είσαι καλός-η, για να γίνεις. Η προσωρινή αδεξιοσύνη (το πως φαίνεσαι) είναι το τίμημα που πληρώνεις για να γίνεις καλός-η σε κάτι.

8. Κράτα τον εαυτό σου υπόλογο.

Βρες τρόπους να κρατήσεις τον εαυτό σου υπόλογο. Το σε ποιον λογοδοτείς είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είναι κάποιος που ιδανικά ντρέπεσαι να πεις δεν το έκανα. Κάποιος που σέβεσαι και εκτιμάς, που δεν θα σε δικαιολογήσει όμως. Μπορεί να είναι ακόμη και τα παιδιά σου, αν έχεις. Πες τους ότι θα γίνεται Συνεργάτες Συνέπειας/Λογοδοσίας και θέλεις τη βοήθεια τους. Εξήγησε τους πως αν είναι αυστηρά μαζί σου τι θα κερδίσουν στη μεταξύ σας σχέση ή ως οικογένεια και βάλε τους να σου θυμίζουν να κάνεις όλα αυτά που δεσμεύτικες και τι χάνουν αν δεν τα κάνεις.

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν να γίνεις περισσότερο συνεπής και να πετύχεις τους σημαντικότερους στόχους σου.

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Και αν θέλεις κάποιον να σε κρατά υπόλογο ή να σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τη ζωή ή την επιχείρηση σου, θα χαρώ να κάνουμε μία δωρεάν συνέδρια.

Άγγελος Προσώτσανλης

Συμβουλευτική Προσωπικής Ανάπτυξης & Επιχειρήσεων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.