Ξέρεις την αλήθεια για το Ισραήλ & την Παλαιστίνη;

Αυτές τις μέρες παρακολουθώ θέλοντας και μη, συζητήσεις-αναρτήσεις για το Παλαιστινιακό.

Έχω διαβάσει και ακούσει απίστευτες μ@@@ες. (ξέφυγα αλλά αυτοί να δεις)

Δεν φημίζομαι για την υπομονή και την εγκράτεια μου όταν κάποιος καταστρατηγεί κάθε έννοια νοημοσύνης, για λογική ούτε λόγος. Καθώς όπως γνωρίζουμε δεν είναι ούτε απλή ούτε κοινή (η λογική). Αν ήταν θα ζούσαμε σίγουρα μια πολύ διαφορετική έκφραση της ύπαρξης μας.

Για κάποιον περίεργο λόγο είχα συνδυάσει μικρότερος την ευφράδεια λόγου με την νοημοσύνη. (Γνωστή προκατάληψη)

Και την γνώση ταύτισα κάποια στιγμή με το υψηλό IQ, και την επιτυχία αργότερα που ασχολήθηκα με το επιχειρείν.

Αυτές οι μέρες ο τοίχος μου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως κάποιος μπορεί να είναι Επιτυχημένος, να έχει γνώσεις, ευφράδεια λόγου αλλά ταυτόχρονα βλάκας.

Αγγελος Προσώτσανλης

Επειδή κάποιοι θα εστιάσουν στο αρνητικό, δείτε το θετικό συμπέρασμα: Όλοι τελικά μπορούν να πετύχουν.

Μια άλλη διάκριση που κάνει συνήθως ο κόσμος είναι το κακός/καλός. 

Γι αυτό δεν θέλω να μπερδέψουμε αυτά τα δύο δίπολα.

Κακός/Καλός και Χαζός/Έξυπνος. 

Μπορείς να είναι κάποιος χαζός αλλά καλός. Ο καλός βλάκας που λέμε. Μπορεί να είναι έξυπνος αλλά κακός.

Μακάρι τώρα που τα βλέπω να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και να υπήρχαν μόνο 4 συνδυασμοί.

Δυστυχώς όμως για όλους μας, δεν είναι τόσο απλό. 

Και ενώ κάνω τεράστιες προσπάθειες να συγκρατηθώ να μην γράψω και να μην ανεβάσω κάτι, εκεί, η ημιμάθεια και κυρίως αυτή η έπαρση περιτυλιγμένη με βεβαιότητα μου πετάει το γάντι.

Βλέπετε ειδικά η επιτυχία σε έναν τομέα δίνει αυτή την “ανωτερότητα” και σε άλλους μη σχετικούς. Είπαμε όμως γίνεται να είσαι και επιτυχημένος και βλάκας.

Έτσι ευτυχώς για όλους μας δεν θα γράψω τι σκέφτομαι και πως το σκέφτομαι εγώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μάνα μου έλεγε πως η γλώσσα μου σπάει κόκκαλα.

Να είναι καλά ένας γνωστός ειδικός ψυχικής υγείας, Εβραίος μάλιστα που είπε την γνώμη του με τον δικό τους πράο, ενάρετο τεκμηριωμένο τρόπο.

Έτσι παρακάτω αφήνω μεταφρασμένα αποσπάσματα από την πρόσφατη συνέντευξη του.

Και στο τέλος ολόκληρη την συνέντευξη του μήπως κάποιοι δεν τους αρέσει η μετάφραση μου (δεν μ λες και καθηγητή αγγλικής φιλολογίας)

Έτσι ο λόγος στο  Γκάμπορ Ματέ (Gabor Mate):

Είμαι προσωπικά ένας επιζών του ολοκαυτώματος ως βρέφος, μετά βίας επέζησα, οι παππούδες μου δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς. Μαζί τους δολοφονήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της οικογένεια μου. 

Αυτό είναι το προσωπικό μου μπακραουντ.

Ο παππούς μου που δολοφονήθηκε στο Αουσβιτς, ήταν φίλος του Vladimir Jabotinsky ο οποίος ήταν ένα από τους σημαντικούς ηγέτες Σιωνιστές και ιδρυτής του κόμματος που έγινε η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ.

Αυτό με οδήγησε στην εφηβεία μου να γίνω Σιωνιστής. Ήταν απελευθερωτικό και συναρπαστικό για μένα το όραμα να έχουμε ένα κανονικό κράτος στην ιστορική μας πατρίδα και έναν ισχυρό στρατό. Πίστεψα πραγματικά σε αυτό το όνειρο και αυτή την οπτική. 

Αργότερα όμως ανακάλυψα πως δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πως για να κάνουμε το Εβραϊκό όνειρο πραγματικότητα έπρεπε να προκαλέσουμε ένα εφιάλτη στο τοπικό πληθυσμό. Δεν μπορούσες. Υπήρχε ένα σιωνιστικό σύνθημα: «Μια γη χωρίς ανθρώπους, για ανθρώπους χωρίς γη.»

Αλλά δεν υπήρχε γη χωρίς ανθρώπους. Υπήρχαν άνθρωποι εκεί για εκατοντάδες αν όχι περισσότερα χρόνια. Στην πραγματικότητα ο David Ben-Gurion ο 1ος πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι; Κατά την ρωμαϊκή εποχή δεν έφυγαν όλοι οι Εβραίοι από την Παλαιστίνη, κάποιοι έμειναν εκεί και εκατοντάδες χρόνια αργότερα ασπάστηκαν το Ισλάμ. Όποτε μάντεψε ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι, κατά κάποιον τρόπο μπορεί να είναι απόγονοι των αρχαίων Εβραίων. Είναι ξαδέρφια μας θα μπορούσες να πεις, ανεξάρτητα από το πως μοιάζουν. 

Δεν γινόταν να δημιουργηθεί ένα Εβραϊκό κράτος χωρίς καταπίεση και εκδίωξη του τοπικού πληθυσμού. Κάτι που ξεκίνησαν το 1947 με την προστασία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αλλά και το 1948 Εβραίοι ιστορικοί, Εβραίοι ιστορικοί τονίζουν χωρίς αμφιβολία πως η εκδίωξη των Παλαιστίνιων ήταν βίαιη, επεκτατική, σκληρή, δολοφονική και σκόπιμη.

Αυτό αποκαλείται «Nakba» στα αραβικά, δηλαδή καταστροφή. Στο Ισραήλ απαγορεύεται να αναφέρεις τη Nakba, παρόλο που ήταν η βάση της ίδρυσης του κράτους. (σχόλιο αρθρογράφου: πάνω από 700.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ, και δεν τους επετράπη να επιστρέψουν)

Έτσι όταν αντιλήφθηκα όλα αυτά. Ήμουν οκ, επιτέλους δημιουργήσαμε αυτό το όνειρο, αλλά επιβάλαμε ένα εφιάλτη σε κάποιον άλλο. Μετά επισκέφθηκα τα κατεχόμενα κατά την διάρκεια της πρώτης intifada (σχόλιο αρθρογράφου: Τον πρώτο χρόνο της Ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 311 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι 53 ήταν κάτω των 17 ετών. Σε διάστημα έξι ετών, οι IDF σκότωσαν περίπου 1.162–1.204 Παλαιστίνιους.Ενώ από την μεριά των Ισραηλινών, σκοτώθηκαν 100 άμαχοι και 60 μέλη του προσωπικού των IDF) 

Έκλαιγα για 2 βδομάδες με αυτά που είδα. Την βαρβαρότητα, την κατοχή, τις παρενοχλήσεις, τις δολοφονίες. 

Τις φωτιές, το κόψιμο των ελαιώνων, τη διακοπή νερού, την ταπείνωση. Και όλο αυτό συνεχίστηκε και είναι πολύ χειρότερο από τότε. 

Αυτό λοιπόν είναι όλο το μπακραουντ μου. 

Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εθνοκάθαρσης στον 20ο & 21ο αιώνα αυτό που συνεχίζεται ακόμη.

Gabor Mate

Ρωτάτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι στην Γάζα. Σας προτρέπω να πάτε να δείτε και να κρίνετε μόνοι σας. Μια τόσο μικρή περιοχή με τεράστιο πληθυσμό. «Εγγόνια» του Ισραήλ, όχι αυτού που υπάρχει τώρα. 

Θα ήθελα να πω στους φίλους σας τους Σιωνιστές: 

Ως Εβραίος θα μπορούσα να προσγειωθώ αύριο στο Τελ Αβιβ και να ζητήσω υπηκοότητα σύμφωνα με τον νόμο του δικαιώματος της επιστροφής. Αλλά ο Παλαιστίνιος φίλος μου Hanna Kawas που ζει στο Βανκουβερ ενώ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί ούτε να την επισκεφτεί. 

Αν εγώ έχω τώρα το δικαίωμα να επιστρέψω μετά από 2000 χρόνια, αν αυτή η ιστορία ισχύει, κάτι που είναι αμφίβολο, αλλά ας υποθέσουμε ότι ισχύει. 

Πως γίνεται να μην μπορεί να επιστρέψει ο φίλος μου μετά από 70 χρόνια;

…. 

Τι είναι η Γάζα; 

Μια αποκλεισμένη περιοχή με κόσμο που ζει μέσα στην φτώχεια έχοντας πάνω από 50% ανεργία. Αποκαλείται ως η μεγαλύτερη εξωτερική/υπαίθρια φυλακή στον κόσμο.

Η Χαμάς είναι μια ισλαμική οργάνωση που αρχικά υποστηρίχθηκε από το Ισραήλ ως μέλος της ΟΑΠ. (PLO)  

(Σχόλιο αρθρογράφου: Το παρακάτω είναι πολυ σημαντικό πως το αναφέρει ένας άνθρωπος, ο πλέον ειδικός καθώς έχει ασχοληθεί με το Τραύμα, Τον εθισμό και το πως επηρεάζει η παιδική μας ηλικία και την υπόλοιπη ζωή μας.)

Δεδομένων των συνθηκών φυσικά οι άνθρωποι καταφεύγουν σε εξτρεμιστική ηγεσία. Αυτό κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι απελπισμένοι, ζουν άθλια και στερούνται βασικές ανάγκες.

Gabor Mate

(σχόλιο αρθρογράφου: Στην Ελλάδα φτάσαμε κοντά σε αυτό το σημείο το 2011 και εκδηλώθηκε με το κίνημα των Αγανακτισμένους. Από τότε βλέπουμε να αυξάνονται τα ποσοστά σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αντί να χαζεύουμε μόνο το φαινόμενο καλό είναι να αντιληφθούμε τις αιτίες. Γιατί όσο και αν εθελοτυφλούν οι «Ηγέτες» αυτού του τόπου που ελέγχουν τα ΜΜΕ και την δικαιοσύνη όταν θα φτάσει ο κόσμος να μην έχει ελπίδα νομοτελειακά θα συμβεί ακριβώς το ίδιο. Οποιος δεν αντιλαμβάνεται την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου καθήμενος χαλαρά στον αναπαυτικό του καναπέ σκρολαροντας και γράφοντας την αποψάρα σκεπτόμενος αν θα παραγγείλει κρέας ή ψάρι θα έρθει η ώρα που θα πιαστεί εξαπίνης. )

Δεν χρειάζεται να υποστηρίξετε την πολιτική της Χαμάς για να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των παλαιστίνιων. Αυτό είναι μεγάλη ανακρίβεια. 

Gabor Mate

Η αλήθεια είναι πως έγιναν εκλογές στην Γάζα παρακολουθούμενες  από την διεθνή κοινότητα. Στις πιο ελεύθερες εκλογές που έγιναν ποτέ στο Αραβικό κόσμο έτυχε να κερδίσει η Χαμάς. 

Αμέσως μόλις έγινε αυτό οι ΗΠΑ με το Ισραήλ οργάνωσαν πραξικόπημα το οποίο η Χαμάς αντιμετώπισε. Αυτή η νίκη της Χαμάς έφερε την τιμωρία του αποκλεισμού. 

Αυτός ο αποκλεισμός στερεί από την Γάζα, όχι από την Χαμάς φαγητό, ιατρικές προμήθειες, επαρκές νερό και ένα σωρό άλλα. 

(Σχόλιο αρθρογράφου: Εδώ φαίνεται η άγνοια και η γελοία έπαρση όσων ισχυρίζονται πως μπορούν γειτονικές χώρες να βοηθήσουν τη Γάζα. Δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο και τη δύναμη που έχουν οι ΗΠΑ σε όλη την ιστορία. Δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει/ισχύει ακόμη και σε ελληνικά εδάφη που ελέγχονται από το ΝΑΤΟ. Ποια χώρα θα τολμούσε να πάει κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ;) 

Μετά συνεχίζει να εξηγεί τι γίνεται τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα με τις συγκρούσεις. Αναφέρει την γνωστή έκφραση των Ισραηλινών πως «κουρεύουν το γρασίδι» εννοώντας την μαζική δολοφονία Παλαιστίνιων. 

Τώρα, είναι αλήθεια πως η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ σκοτώνοντας αθώους πωλητές;

Ναι είναι. 

Το υποστηρίζω αυτό; Όχι, καθόλου. 

Αλλά όταν μιλάμε για αθώους αμάχους πολίτες το Ισραήλ σκότωσε 20.000 Λιβανέζους το 1982 χρησιμοποιώντας παράνομες όπλα, βόμβες διασποράς. Και αυτό συνεχίστηκε. 

Για να δώσω μια αναλογία, αν πάρουμε αυτά που έκανε η Χαμάς και τα πολλαπλασιάσουμε χίλιες φορές πάλι δεν θα φτάσουμε την καταστολή, την δολοφονία και την απομάκρυνση των Παλαιστίνιων. 

Αυτή είναι η δίκη μου γνώμη. Και αν κάποιος αμφισβητεί το πόσο Εβραίος είμαι ας έρθει εδώ να δει και να γνωρίσει την οικογένεια μου. 

Αυτό που σκεφτόμαστε είναι: αν εμείς έχουμε δικαίωμα μετά από 2000 χρόνια να ψάξουμε την απελευθέρωση γιατί δεν την έχουν και οι Παλαιστίνιοι; 

Το ότι μπερδεύεται ο Σιωνισμός με τον Ιουδαϊσμό/ Εβραϊσμο είναι μεγάλη αδικία. Είναι απολύτως ψευδές. 

Τονίζει πως όσοι λένε πως οι Εβραίοι που αντιτίθενται στο Ισραήλ δεν είναι Εβραίοι, είναι συκοφάντες. Πως όποιος επικρίνει το Ισραήλ είναι αντισημίτης είναι απλώς μια εξωφρενική προσπάθεια εκφοβισμού των καλών μη Εβραίων που είναι διατεθημένοι να υπερασπιστούν την αλήθεια. (Σχόλιο αρθρογράφου: Και όχι ότι τους πλασάρουν όσοι έχουν την δύναμη και ελέγχουν τα ΜΜΕ)

Για να καταλάβετε τι γίνεται στα ΜΜΕ όταν διαδηλωτές πετούν πέτρες στην αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ θεωρείται ηρωισμός στο Αμερικανικό τύπο.

Όταν τα παιδιά Παλαιστίνιων πέταξαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες τους αποκάλεσε τρομοκράτες. 

Το Ισραήλ δέχεται πολύ λιγότερη κριτική στον Δυτικό τύπο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Τελευταίο σχόλιο αρθρογράφου αντί επιλόγου: 

Στην συνέχεια δίνει απίστευτα παραδείγματα και ντοκουμέντα που αν δεν σε κάνουν να ξανασκεφτείς πριν πάρεις θέση, καλύτερα να μην θεωρήσεις και να μην χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου άνθρωπο. 

Πες ότι είσαι δεξιός, αριστερός, ναζί, μαζί, πλούσιος, φτωχός, σταρτ απερ, τάπερ αλλά σε παρακαλώ δεν αξίζεις και δεν έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείσαι άνθρωπος. 

AngelProso

Είσαι ο λόγος που το ανθρώπινο είδος υποφέρει τόσο πόνο. Είσαι ο λόγος που δεν ξεφύγαμε ποτέ από το μεσαίωνα. Δεν έχει σημασία τι χρώμα, τι φυλή, τι εθνικότητας είσαι. ΔΕΝ είσαι Άνθρωπος και ούτε θα γίνεις ποτέ. 

#AngelProso

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.